Image default
Arhiva

Da li da se ženim između dva Bajrama?

Jedno od modernih oblika sujevjerja izuzetno rašireno među muslimanima Bosne a i šire jeste: – nema ženidbe između dva bajrama.  Ovakvo uvjerenje i stajalište potiče od predislamskih Arapa koji su određene mjesece smatrali zloćudnim, mjesec safer naročito.

Piše: Sanin Musa prof.

Allahov poslanik, Muhammed, a.s., je muslimanima uzor u životu, a on je Aišu, r.a., oženio u mjesecu ševvalu, odmah nakon ramazanskog bajrama i time odagnao svaku sumnju i priču o tome – da li je između bajrama dobro ili loše se ženiti i udavati. Po islamu, čovjek se ženi, odnosno udaje, kada se steknu uvjeti za to, i ne treba slušati priče o tome da ne valja između bajrama se ženiti, jer to nema nikakve veze sa islamom.

Žalosno je što je među Bošnjacima rašireno mišljenje i vjerovanje da u određenim danima ne valja čistiti kuću, prati veš, rezati nokte i slično . Također, ljudi su skloni predskazivati budućnost na osnovu sna: ako si sanjao mutnu vodu, zmiju i slično, bit će dobro, loše, bit će ovako, onako .

Pored pobrojanih oblika sujevjerja, još neki su prisutni u životima muslimana a sa islamom i sunnetom nemaju ništa zajedničko, naprotiv. To su: ako te svrbi lijevi dlan, onda ćeš dobiti novac, a ako desni, onda ćeš dati novac, kada nehotice nenamjerno nešto proliješ (najčešće findžan kahve), to sluti na dobitak, ako psi okrenu glavu ka zemlji i zavijaju, neko će oboljeti, prvu štenad treba u vodu baciti, jer bi pobjesnila kad bi odrasla, ko na Đurđevdan plače, plakat će cijelu godinu, kod koga je nožni palac veći od prsta što je do njega, onda će nadživjeti ženu, a ako je manji nadživjet će žena njega, ako ti se štuca, znači da te neko spominje ako te neko preskoči, nećeš imati napretka 40 dana, ako pogledaš u sat kad se kazaljke poklope, neko misli na tebe, kod trgovca, sve što padne sa police prodat će se, ako ti se ptica uneredi na odjeću, to je sretan znak i dobitak, ako se temelj kuće okrvari kurbanskom krvlju, neće se povrijediti radnici pri gradnji kuće, ako se u temelj kuće ubaci novac, kuća nikada neće ostati bez nafake, kada se mezar zatrpava, lopatu ne valja direktno uzeti u ruke, nego je prvo spustiti na zemlju

Navedeno su običaji i adeti koji su veoma poznati, u svakodnevnom životu primjetni kod mnogih. Treba ih odbaciti iz života i ne praktikovati ih, nego se prihvatiti čistog islama i Poslanikova sunneta, ako se želi biti dobar musliman.

Sanin Musa

Izvor i obrada: www.pravisavjeti.info

Related posts

Kad imaš volju ne treba ti teretana, sport u prirodi (VIDEO)

SAVJETNICI

Beba stiže: Šta kupiti, a šta pozajmiti kako bismo smanjili troškove?

SAVJETNICI

8000 radnika za željeznicu, šofera itd

SAVJETNICI

Leave a Comment