ČUVANJE BH. TRADICIJE U DIJASPORI:

Folklorna sekcija BIHRO predstavila u Rotterdamu narodne igre Bosne i Hercegovine

Piše: Alen Kurtalić 
Fotografije: Ado Avdić

U nedjelju 12. februara 2017. u Holandiji je održano takmičenje u turskom narodnom plesu, na kojem je nastupila kao gostujuće društvo i bosanskohercegovačka BIHRO folklorna sekcija, koja djeluje u okviru Udruženja BIHRO – Bosanci i Hercegovci Rotterdama i okoline.
Na ovoj respektabilnoj manifestaciji, koja je održana u roterdamskom gradskom teatru „Schouwburg“ učestvovalo je osam turskih folklornih grupa iz Holandije i Belgije, a zanimljivo je učestvovanje i dvije holandske folklorne grupe.

Bosnu i Hercegovinu su predstavila 24 člana folklorne grupe BIHRO-a. Specijalno za ovu priliku su posuđene originalne nosnje od KUD „Dikan“ iz Kaknja sa kojim BIHRO folklorna sekcija njeguje uspješnu saradnju. Ovo je bio prvi nastup bosanske folklorne sekcije na ovom festivalu i zanimljivo je da većina učesnika nije znala za postojanje bosanskog folklora u Holandiji. Iz tog razloga je ovo bio veoma vazan nastup za promociju naše kulture, kao i sticanje novih znanja i kontakata na kulturnom planu. Publika je jakim aplauzom podržala nastup BIHRO folklorne sekcije.

Izdvojit ćemo komentar jednog člana odbora BIHRO-a sa Facebooka: “Ponosni smo i zahvalni organizatoru što smo dobili šansu da predstavimo BIHRO i našu domovinu široj publici u ovom prelijepom teatru. Stvarno su srcem igrali i dostojanstveno nosili ove prelijepe nošnje. Interes drugih koreografa, žirija i učesnika je bio velik.
Najčešće postavljeno pitanje je bilo: “Zar u Holandiji postoji bosanska folklorna grupa?” Bilo je i pitanja o različitim nošnjama. Ima nas, ima i idemo dalje. Nezaboravan dan, divno iskustvo i jos jedan ostvaren cilj!
BIHRO-Folklorna sekcija je osnovana krajem 2012. godine a djeluje unutar udruženja BIHRO sa ciljem promocije i njegovanja narodnih igara i plesova Bosne i Hercegovine. Kao takva se održala do danas sa respektabilnim brojem članova svih starosnih dobi. Sekcija broji oko 50 stalnih članova, organizovanih u dvije starosne kategorije: seniori i mladi priraštaj. Za koreografski dio posla je zadužen freetime koreograf Faruk Baručija. BIHRO se pobrinuo da članovi folklorne sekcije dobiju narodne nošnje koje su krojene po mjeri. Tradicionalna bosanska narodna nošnja i entuzijazam  ističu privrženost i opredjeljenje članova ove sekcije da očuvaju i njeguju tradiciju narodnog plesa i igara iz Bosne i Hercegovine.


Izvor : http://www.podrinje.online

Folklorna sekcija BIHRO-a je do danas učestvovala na više priredbi i manifestacija, počevši od proslave Dana državnosti BiH, preko učestvovanja u projektu humanitarne prirode udruženja “Mladi BiH”, nastup sa „Ropa Run teatar“ grupom, do nedavnog učestvovanja u manifestaciji “Ongekend bijzonder Festival” – gdje su se imigranti u Holandiji autohtonom stanovništvu predstavili na jedan poseban i drugačiji  način kroz igru, pjesmu i poeziju. Na taj nacin pokazali su povezanost sa svojom novom domovinom. I na ovaj nacin je folklorna sekcija BIHRO-a predstavila udruženje BIHRO, ali i običaje iz domovine Bosne i Hercegovine.
Folklorna sekcija BIHRO, kao i udruženje BIHRO  je otvorena za svaku vrstu saradnje i vrlo rado će primiti nove zainteresovane članove, te se povezivati sa drugim udruženjima.
(Alen Kurtalić je član Upravnog odbora BIHRO)
Za portal www.pravisavjeti.info pripremio: Mehmed Pargan