Image default
Arhiva

Čuvajte svoje srce pomoću 10 čudesnih namirnica

Ne smijete potcijeniti važnost dobre ishrane pogotovo kada je u pitanju vaše srce. Kardiovaskularne bolesti su vodeće „ubice“ u svijetu, a možete ih spriječiti uz nekoliko životnih izmjena.

Donosimo vam 10 namirnica koje će vam pomoći u prevenciji srčanih oboljenja.

1. Bijeli luk
Bijeli luk sadrži niz vitamina i antioksidanata korisnih za srce. Alicin koji se nalazi u bijelom luku snižava nivo holesterola i krvni pritisak. Također je koristan u borbi protiv raka i Alzheimerove bolesti.

2. Paradajz
Paradajz je krcat moćnim antioksidantom za koji je klinički dokazano da snižava holesterol i smanjuje ćelijsko oštećenje. Paradajz je najbolje jesti svijež ili kuhan bez dodatnih masnoća.

3. Riba
Masne ribe kao što su losos i sardine su bogate Omega 3 masnim kiselinama, a odličan su izvor selenija, vitamina D i proteina. Omega 3 masne kiseline su važne u borbi protiv upale jer sprječavaju nastanak štetnih upalnih medijatora.

4. Cimet
Cimet je koristan pri regulaciji šećera tako da ima antidijabetički efekat. Također reguliše masnoće u krvi i sprječava nastanak degenerativnih oboljenja.

5. Zeleni čaj
Zeleni čaj je poznat po svojim antioksidativnim efektima, ali je manje poznato da štiti unutrašnje slojeve krvnih sudova i tako sprječava nastanak ateroskleroze. Studija u Japanu, gdje se zeleni čaj najviše konzumira, pokazala je da upotreba zelenog čaja može smanjiti rizik od kardiovaskularnih oboljenja za 31% kod žena, a 22% kod muškaraca.

6. Grejpfrut
Grejpfrut je još jedna voćka koja sadrži dosta vitamina C, holina i antioksidanta likopana. Može pomoći pri balansiranju masnoća u krvi, pogotovo triglicerida. Grejpfrut sadrži i pektin koji može usporiti nastanak arterioskleroze.

7. Avokado
Avokado je „superhrana“ današnjice i mnogo se istražuju njegova blagotvorna dejstva. Bogat je vitaminom 6 koji reguliše nivoe hormona. Odličan su izvor i vitamina E i dobrih masnoća. Avokado ima i protuupalna svojstva.

8. Crna čokolada
Kada jedemo čokoladu naš mozak prozvodi istu hemikaliju kao kada se zaljubimo. Nije ni čudo onda da je preporučeno uzimati male količine tamne čokolade svaki dan jer je dokazano efektna protiv anksioznosti i depresije i obnavlja nivo energije. Bogata je flavonolima, ubrzava metabolizam i pomaže pri sagorijevanju masti.

9. Zob
Zob sadrži beta-glukan koji smanjuje holesterol, a samo jedna kaša dnevno je dovoljna da ostvari pozitivne učinke.

10. Izbjegavajte sol!
Previše soli povećava krvni pritisak, a time i rizik za nastanak srčanih oboljenja. Naročito izbjegavajte prerađenu hranu koja je ne samo presoljena nego puna masti i šećera.

Related posts

BK Cazin opet na lovu na medalje

Idemo na skijanje: Jahorini od danas, na Bjelašnici od subote

Vremenski bilten

Leave a Comment