Čuvajte se “Bismilla hatmi”

Pitanje: Mi, džematlijke jednog džemata, smo u velikoj raspravi oko nekoliko pitanja, pa bismo Vas zamolile da nam odgovorite u jednom od slijedećih brojeva našeg omiljenog lista Preporod. Molimo Vas da nam napišete nešto o Bismili hatmi, kako se uči, šta se sve treba učit i da li je takva hatma vrijedna?

 Odgovor: Za raspravljanje o vjerskim, posebno fikhskim pitanjima potrebno je posjedovati dovoljno znanja o pitanjima o kojima se raspravlja ili razgovara. Zato savjetujemo običnim vjernicima da se ne upuštaju u takve rasprave, već da pitaju one koji se bave proučvanjem takvih i sličnih pitanja, onako kako to Kur’an zapovijeda. Smatramo da je suvišno raspravljati o spomenutim pitanjima, što će se razjasniti iz odgovora na postavljena pitanja.

Termin „Bismilla hatma“ je nepoznat pojam u islamskoj tradiciji i praksi. Neko ga je izmislio ovdje u Sarajevu u zadnje vrijeme, vjerovatno s ciljem da podstakne one koji ne znaju učiti u Kur’anu da uče bilo šta iz Kur’ana, pa makar samo Bismillu. Koliko smo mogli saznati, neki tvrde da treba učiti na svaku stranicu Kur’ana po jednu Bismillu, dok drugi tvrde poslije svakog ajeta. Sve te tvrdnje su potpuno neosnovane i besmislene. Naravno, Uzvišeni Allah je obećao sevab za svaki proučeni harf, a Bismilla je sastavni dio Kur’ana, pa nema smetnje proučiti onoliko Bismilla koliko to želi, bez ograničavanja na određeni broj. Bez obzira koliko se Bismilla proučilo, to ne može biti ravno proučenom Kur’anu. Umjesto bezbroj proučenih Bismilla, bolje je pručiti koju dovu, nekome otići u zijaret, pomoći nesposobnoj osobi i sl.