Image default
Nauka

Čuda Allahovog stvaranja: Zašto krokodili gutaju kamenje

Životinje jedu mnoge stvari koje ljudima djeluju kao čudan obrok, a krokodili tu nisu izuzetak. Međutim, zbog čega baš kamenje?

Krokodili i nekoliko tipova ptica spadaju u životinje koje gutaju kamenje, navodi Paleontološki muzej Univerziteta Berkli, a prenosi Nationalgeographic. Kamen koji je progutan naziva se gastrolit. Konzumiranje kamenja je oblik geofagije i svi krokodili praktikuju ovo čudno ponašanje.

Pomoć u varenju

Krokodili ne gutaju kamenje zbog toga što im se sviđa ukus. Oni to čine zato što kamenje pomaže u osnovnom varenju. Kamenje u krokodilskom stomaku pomaže da se zdrobi i spljeska hrana. Gutanje kamenja je naročito koristno za krokodile koji jedu cijeli plijen, naročito životinje sa oklopima ili čvrstim kostima. Gastrolit može ostati u stomaku godinama.

Dodatna “težina”

Osim što čini da proces varenja teče nešto lakše, gutanje kamenja takođe može pomoći da se krokodil osjeća teže i punije, tvrde neki naučnici. To može biti korisno za krokodile koji ne ulove dovoljno hrane.

Bolje plivačke veštine

Gutanje kamenja takođe možda unapređuje plivačke sposobnosti – što je definitivna prednost za ove vodene reptile. Kamenje u krokodilovom stomaku pomaže mu da ostane pod vodom.

Akos.ba

Related posts

Zanimljivosti: Šta niste znali o snijegu

Znate li: Kako nastaju tragovi iza aviona na nebu-chemtrailovi?

Šta je pedološka analiza tla i kako pravilno vršiti uzimanje uzorka?

Leave a Comment