Image default
Arhiva

Čovječe, zar si sebi najmanje bitan?

Hasan el-Basri rekao je: “Znak da je Allah napustio roba jeste da ga zaposli stvarima koje ga se ne tiču”, i rekao je: “Allah se smilovao čovjeku koji zna svoju vrijednost.”

Doista je velika stvar kada čovjek zna svoje mogućnosti i domete. Mnogi su danas zapostavili svoje porodice, odgoj i edukaciju djece, posjećivanje halki u kojima se uči i podučava Allahovoj vjeri i mnoge druge korisne stvari, jer su se zaposlili arapskim vladarima, svjetskim politikama i političarima, učenjacima i daijama, rekla-kazala po društvenim mrežama. Kamo sreće da svi rade samo ono za šta su zaduženi i što im je profesija i posao. Da student studira i ne zapošljava se ničim osim svojim studijem dok ne završi studij, da ljekar liječi i radi na ličnoj edukaciji i profesionalnom usavršavanju, da ekonomista radi na izgradnji zdrave i kvalitne ekonomije te na poboljšanju kvalitete života građana, na taj način bi društvo u cjelini prosperiralo i napredovalo. Jedna stara arapska poslovica kaže: Ko se u tuđu struku miješa, dođe sa čudnim stvarima.

Kako je samo čovjek nemaran prema sebi, svojim obavezama, svom životu i svojoj porodici! Kako malo vremena posvećuje sebi i onim stvarima za koje će biti pitan na Sudnjem danu! Kako malo vremena posvećuje dobrim djelima i stvarima koje mu mogu koristi na Dan kada čovjeku neće biti od koristi ni njegov imetak ni njegova porodica! Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uputio nas je najljepšim moralnim vrijednostima, koje vode istinskoj sreći i zadovoljstvu na oba svijeta.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u jednom hadisu, koji se smatra temeljem moralnih principa, rekao je: “Od ljepote čovjekovog islama jeste da se kloni onoga što ga se ne tiče.” (Tirmizi, hadis je hasen.)

Da li smo ikad istinski stali i razmislili o ovom hadisu? O hadisu koji smo čuli na stotine puta? Koliko živimo ovaj hadis u svom životu? Hadis za koji je Hamza el-Kenani, rahimehullah, rekao: “Ovaj je hadis trećina islama.”

Kada dublje razmislimo, doći ćemo do zaključka da čovjek, kada počne da brine tuđe brige, koje ga se ne tiču, počet će o nekome ružno misliti, što uzrokuje tegobu, ružan osjećaj u srcu, opterećenost ili često, pređe u ogovaranje i potvaranje, a to je, također, veliki grijeh i ostavlja veliki trag na srce čovjeka i njegovo imansko stanje.

Ovaj hadis možemo razumjeti i na sljedeći način: Divan li je musliman onaj koji se zaposli sobom i svojim obavezama od kojih ima koristi na dunjaluku i ahiretu, ne zamara se puno tuđim životima, a teško onom muslimanu koji zapostavi sebe i svoje obaveze, porodicu, svoju edukaciju, čitanje korisnih knjiga i sl.

piše: Nevad Alijagić, prof. / el-asr.com

Related posts

Naši roditelji živje duže ukoliko s njima provodimo više vremena

SAVJETNICI

Kralj Selman i Katarski emir skupa na samitu GCC-a

SAVJETNICI

Pet najmoćnijih pasoša na svijetu

SAVJETNICI

Leave a Comment