Image default
Zdravlje

Čokoladu trebate jesti svaki dan, dobra je za zube i snižava pritisak

Milioni ljudi grickaju čokoladu svaki dan, a prosječni Amerikanac konzumira 4,5 kilograma čokolade godišnje. Iako se konzumacija čokolade često povezuje s pretilosti, kvalitetna čokolada (koja sadrži najmanje 70 posto kakaa) je zapravo puna antioksidanasa i vitamina. Što znači da ukoliko se konzumira redovno i umjereno možete imati i neke zdravstvene beneficije.

Stoga dvije do tri kockice kvalitetne čokolade dnevno donijet će vam ovih deset pogodnosti.

Čokolada podiže raspoloženje jer sadrži triptofan koji pomaže u proizvodnji serotonina. Serotonin vas čini sretnim.

Kakaao maslac koji se nalazi u čokoladi zapravo pokriva zube zaštitinim filmom koji može pomoći protiv nakupljanja plaka i bakterija.

Osim toga istraživači su još 2012. godine otkrili da čokolada pomaže protoku krvi oko vaših vena. To zapravo znači da može sniziti krvni pritisak.

Tamna čokolada prepuna je antioksidansa, vitamina, mikroelemenata i flavonoida. Oni poboljšavaju protok krvi u kožu, povećavaju gustoću i hidrataciju te pomažu u zaštiti od oštećenja od sunca.

Osim toga kvalitetna čokolada može utoliti vašu želju za slatkim što će vas spriječiti da jedete slatkiše bogate nezdravim šećerima. Osim toga prema naučniku Willu Cloweru, jedna mala kockica čokolade prije obroka pokreće hormone koji mozgu govore da ste siti, što pomaže sprječavanju prejedanja i grickanja.

Prema studijama Medicinskog fakulteta na Harvardu čokolada poboljšava protok krvi u mozak, a samim tim i kognitivnu funkciju. Također pomaže da bolje pamtite, posebno osobama starijim od 70 godina.

Pomaže i da smanjite razinu hormona stresa.

Studija Društva za medicinu majke i fetusa iz 2016. godine pokazala je da konzumacija čokolade može biti korisna za pravilan rast i razvoj fetusa.

Related posts

Znate li kada ne smijete koristiti maslinovo ulje?

Ne nasjedajte na običnu reklamnu laž o detoksikaciji!

Neopravdano uzimanje antibiotika pogubno po zdravlje

Leave a Comment