Članovi bh. ekspedicije na Monblanu

Veliki rezultat mladog sarajevskog alpiniste 12-godišnji Danin Jusko osvojio Mont Blanc Autor: S. NUMANOVIĆ

Danin Jusko, 12-godišnji Sarajlija, postao je najmlađi Bosanac koji je izašao na drugi najviši evropski planinski vrh Monblan (Mont Blanc).

Danin, sin državnog ministra transporta i komunikacija Ismira Juska i polaznik Busshido akademije borilačkih sportova, na vrh od 4.810 metara ispeo se jučer u 9.05 sati.

Čelična volja

Kako nam je preneseno, već u podnožju ovog planinskog vrha, na 2.372 metra nadmorske visine, odakle se kreće na uspon Gouter rutom, službeno osoblje nije bilo sigurno da Danin može izdržati i doći do vrha.

Oni su sumnjali da 12-godišnjak može to napraviti.

– Njegova hrabrost, čelična volja i upornost su fascinantni kada krase čak i odrasle.

U jednom trenutku na 4.550 metara nadmorske visine bilo mu je toliko hladno rukama da se razmatrala opcija prekida uspona i povratka u dom Gouter.

Danin se nije želio vratiti, insistirao je da idemo dalje, par grijača u rukavicama bio je od pomoći – rekao nam je njegov otac Ismir Jusko.

Mladi Jusko jučer u 9.05 sati na 4.810 metara nadmorske visine Tim za ponos Veliku ulogu u pripremama za ovaj uspon imala je Sarajevska škola alpinizma, s Muhamedom Gafićem i Samirom Mehićem na čelu.

Tim za ponos cijele BiH činili su i prof. dr. Izet Rađo, Tomislav Cvitanušić, Ermin Skandrić, Mima Vasić i Ismir Jusko..

 

 

avaz.ba/you tube