Image default
Sam svoj majstor

Čišćenja zidova zavisi od njihove strukture i vrste boje

Zidovi su podložni nakupljanju prašine, prljavštine, stvaranju mrlja, ostavljanju otisaka prstiju i fleka od boja, posebno za vrijeme igranja djece. Međutim, potrebno je upozoriti da prije svakog čišćenja zidova treba uzeti u obzir vrstu boje na njima, budući da se ne mogu očistiti mrlje s apsolutno svih površina.

Naime, najlakše je očistiti mrlje sa zidova na kojima se nalaze boje koje karakterizira visoki sjaj, a ova vrsta boja se obično nanosi na otvorenom prostoru, tj. na fasadama. S druge strane, mat je najteže očistiti zbog mogućnosti sapiranja farbe kada dođe u dodir s vlagom tokom čišćenja. Dakle, ako su vaši zidovi mat nijanse i ukoliko su podložni prljanju, trebali biste razmisliti o ponovnom nanošenju druge boje, piše Daily Monitor.

U sklopu pripreme prostorije za čišćenje zidova, uklonite sve dijelove namještaja i druge predmete koji se nalaze na zidovima ili blizu njih. Također, pokrijte krupni namještaj u prostoriji kako ne bi došlo do oštećenja. Za lakši rad pokrijte i podove.
Očistite cijeli zid od vrha do dna, ali očistite cijeli zid odjednom kako biste izbjegli ostavljanje tragova na zidu.

Koristite blagi deterdžent i toplu vodu za čišćenje mrlja na zidovima, a možete iskoristiti i bijelo sirće za vrlo zaprljane zidove, jer je sirće izuzetno dobar odstranjivač mrlja.

U sklopu priprema za čišćenje možda ćete trebati i praško, čist mali peškir, spužvu i dvije kante, jednu u kojoj se nalazi voda s deterdžentom, a drugu u kojoj je čista voda za ispiranje. Isto tako, možda će vam trebati i stolica koja vam može poslužiti da očistite teško dokučiva područja.

Korisno je početi brisati zidove od vrha prema dnu. Osim toga, možete koristiti i fen kako biste otklonili prašinu ili paučinu sa zidova. Nakon toga umočite spužvu u vodu s deterdžentom, zatim je iscijedite i ravnomjerno trljajte mrlju. Zatim isperite spužvu čistom vodom i njom uklonite eventualne ostatke sapuna sa zidova, a zatim zid očistite čistim peškirom.

Related posts

Sredstvo za čišćenje namještaja možete napraviti uz pomoć samo četiri sastojka

Savjetujemo: Pravilno pisanje molbe za posao

Nekoliko ideja sa bušilicom, morate pprobati… (VIDEO)

Leave a Comment