Image default
Agro kutak

Čikaška berza: Cijena pšenice raste

Cijena pšenice na terminskom trgovanju u SAD skočila je danas na 14-godišnji maksimum usljed neviđene tražnje uvoznika koji nastoje da obezbijede snabdijevanje nakon zatvaranja luka u Ukrajini i prekida isporuka iz Rusije.

grainnnn

Ukrajina i Rusija učestvuju sa oko 29 posto u ukupnom svjetskom izvozu pšenice, piše Rojters.

Cijena pšenice na Čikaškoj berzi iznosi danas 11,34 dolara za bušel (27,2 kilograma) i viša je za 40 posto nego na početku ove godine.

Rat u Ukrajini prijeti globalnim zalihama hljebnog zrna, jer se smanjuju zalihe velikih izvoznika kao što su Sjedinjene Države i Evropska unija, potkopavajući njihovu sposobnost da intervenišu u vremenima krize.

Zalihe velikih izvoznika pšenice – EU, Rusije, SAD, Kanade, Ukrajine, Argentine, Australije i Kazahstana – pašće na devetogodišnji minimum od 57 miliona tona do kraja sezone 2021/22, prema procjeni Međunarodne agencije za žita (IGC).

Oni sada učestvuju sa samo jednom petinom u globalnim zalihama, što je u odnosu na procijenjenu svjetsku potrošnju od 781 milion tona, dovoljno da se svijet hrani samo 27 dana.

Takođe postoji zabrinutost da bi aktuelna kriza mogla da spriječi poljoprivrednike u Rusiji i Ukrajini da posiju žitarice ovog proljeća, što bi dodatno izvršilo pritisak na globalno snabdijevanje.

Related posts

Misteriozna bolest zahvaća stabla bukve širom SAD-a, moguće širenje i na prostor Evrope

SAVJETNICI

Uzgoj gljiva bukovača i voma dobra zarada

SAVJETNICI

Bob (lat. Vicia Faba): Ljekovita svojstva boba

SAVJETNICI

Leave a Comment