Image default
Arhiva

Cijena i opstanak maline u BiH …

…….CIJENA MALINE ZA 2018……..

Onomad sam vam pričao koji procenat malinara posjećuje društvene mreže, prvenstveno misleći na fb grupe vezane za malinarstvo.

Ali eto, da ne otvaram sporednu temu, riječ je o maximalno 30% malinara, uključujući i one koji rijetko ili ponekad prelistaju novosti.

Dakle, bilo koja organizacija, udruženje ili grupa ljudi koji mogu i žele pomoći malinare naše države moraju imati u vidu ovaj podatak.

A ko je sve u grupama?

Ne biste vjerovali kad bih vam nabrajao, ili lakše rečeno, apsulutno svi oni koji su na bilo koji način protiv malinara!

Ne smetaju meni malinari koji su se međusobno sporječkali oko kojekakvih nesuglasica, različitog mišljenja, ega, ogovaranja, zavisti ili nečega trećeg. Mi na koncu mučimo istu brigu, iste probleme, nepravdu, lopovluk, iskorištavanje, prevare i kada bih birao uvijek bih izabrao najgoreg malinara nego najboljeg anamo onog.

Zašto sve to pričam?

Zeleni smo k'o zelena trava, ovce smo među vukovima i ne znam da postoji ijedan način na koji nas nisu izvarali. Počev od izlaska sa akontativnom cijenom od 1 km, preko moguće konačne cijene od 1,5 km pa do neuspjelih pregovora Asocijacije sa “državom” i samim hladnjačarima.

Dragi moji malinari, zapamtite da su svi oni školovani lopovi, a i oni koji nisu, imaju te iste koji ih dobro nasavjetuju.
Svi oni skupa znaju unapred šta će se desiti.

Naprave plan, serviraju ti priču, postave zamke, manipulišu, lijepo pričaju, jednom riječju politiziraju i propast ti je neminovna.

Zahvaljujem se svim ljudima iz Asociijacije, čelnicima i članovima udruženja koji su se grčevito borili da nam bude bolja situacija i bez obzira što nismo uspjeli onako kako smo zamislili, bar znamo skim imamo posla. Bar smo “pofatali” bitne informacije, saznali ko nas vara, kako i koliko i ništa više neće biti kao prije. Sada cijela ekipa zna na čemu je, šutjeti niko neće, a kupiti toliku masu je prosto nemoguće.

Najgore od svega toga je to što nam je Savez jagodičasto bobicastog voća zabio nož u leđa.

Borili su se na strani hladnjčara, svaki naš uspjeh i ideju pripisivali sebi a sve “uredno” zakukuljili i opet imaju obraza izaći pred ljude. Pitajte predstavnike vaših regija o čemu govorim. Pitajte svoje predsjednike koji su bili na prvom sastanku kod ministra Dedića, i predstavnike radne grupe. Neka vam oni kažu ko je savez, za koga rade i čija su produžena ruka. Oni su prvi na sastanku radne grupe izašli sa informacijom da je na cijenu maline od 2 km sektor održiv, a na cijenu od 2,5 km da sektor raste???
To je ušlo u zapisnik, pomoćnik ministra njih smatra legitimnim predstavnikom malinara?!

Evo izlaze sa idejom osnivanja zadruga?

Zašto?

Pa zar o tome nisam pisao prije godinu dana?

Eto vam ta ideja, mi smo već korak ispred samo “dragi” moji, mislite li da su malinari toliko ludi, da će brati malinu na 1,5 km?
Da, dobili smo pouzdane informacije da ce sljedeće godine malina u Srbiji biti cca 120 dinara (2km)!
Kod nas cca 1,5 km!

I da će biti uzmi ili ostavi.

U Bugojnu vec šaltaju priču o “fafaronima”!

7 tona po dulumu, wow, siguran otkup sa cijenom od 0,9 km, ima da se bugojanci obogate. Ali to nije sve, gigant Hako im nudi sadnice i obećaje cijenu od 3 km, ko se opredjeli za uzgoj organske maline!

Hocemo li spremati malinjake za zimu, za proljeće, za sljedeću sezonu? Hoćemo li potpisivati ugovore, iste one kao i ove godine? Jeste li čuli da već nude ugovore, ovi koji su isplatili malinu, a drugi požurili jer znaju da će prinosi biti u deficitu?

Krajišnici kao prvi u većini slučajeva najviše čupaju nasade industrijskih sorti.

Vilamet, miker, fertodi itd odoše u zaborav. Neki nisu ni brali polku. U srednjoj Bosni i u našem kantonu malinjaci zapušteni, nisu jos isječene sadnice koje su iznijele rod, a grinja, virusi, patogeni ostali na gozbi u našim malinjacima.
Hladnjačari, jeste li to htjeli, jel vam to poslovni plan za sljedeću godinu, ah da, “savez” jagodičasto bobičastog voća će vam to srediti, oni imaju plan B, problem za svako rješenje, oni će to preko zadruga, oni su legitimni!

Prvi sam koji se javlja i snosi krivicu što se nismo uspjeli izboriti za bolju cijenu. Jednostavno nisam mogao, nisam imao mišiće. Isto je i sa svim mojim saradnicima ali govorim samo u svoje ime. Pao sam na obećanje ministra, ministarstava, vladajuće strukture, pao sam na obećanja nekih hladnjčara, mislio sam da su, ako ništa, ljudi, da im je stalo do malinara, do malinarstva, do onih koji im donose hljeb ili glasove.

Grdno sam se prevario?

Čak smo im na njihova obećanja bukvalno aplaudirali. U momentu mi srce bilo kao cijela Bosna i Hercegovina, kontam, evo izborili smo se za ovu sezonu, za malinare.
Pa znate li da su nam obecali da ukoliko hladnjacari npr plate 2 km, da će oni namiriti “resto”, da će malina biti 3 km!

Obećali su nam da ce od sljedeće godine malinarstvo biti prepoznato kao strateška grana poljoprivrede Bosne i Hercegovine i da će nas po prvi put uvrstiti u federalni budžet?

Obećali su da će kontrolisati hladnjačare i slati im federalnu inspekciju koja će nam svaki mjesec dostavljati izlazne fakture?!

Obećali su nam jos mnogo toga!!!
Obećanje ludom radovanje!

Bio sam ponosan na Asocijaciju, na naš tim, na sebe. Bio sam ponosan što ćemo pomoći malinarstvo odmah ove godine, a sada me nekako stid.

Najgore mi kada me neki malinar upita:

“Šta ima, hoćete li uspjeti šta”?

Propao bih u crnu zemlju.
Iako se ne osjećam krivim niti krivim bilo kog iz moje ekipe, nekako sam povrijeđen, utučen i kada bi mi neko kazao ti si kriv, vi ste krivi, reko bih: “Jesam, kriv sam…”

04.06.2017 u Travniku je bilo osnivanje Asocijacije.

Od 8 zakljucaka cu vam napisati samo 4-ti.

4. Jasan stav je da se malinari neće upuštati u organizaciju protesta jer se ne želi blokirati funkcionisanje određenih područja, i na taj način nanositi štetu privredi. Malinarstvo je pokretač razvoja ovog drustva, i jedina grana u kojoj je mogue zaposliti veliki broj stanovništva bez obzira na obrazovanje, spol, starosnu dob, nacionalnu pripadnost i slično. Ovo nije bio skup pobune i neprijateljstva, ovo je bio skup u cilju iznalazenja rješenja za malinarstvo. Cilj okupljanja proizvodjaca malina je definisanje organizacionog oblika koji će na jedinstven način predstavljati interese malinara pod parolom “Zajedno za bh malinu”

Od tog dana pa nadalje smo bili pod lupom policijskih uprava, sipe, “nindža kornjača” i slično. Čekala se naša greška, a kako da organizujemo proteste ako već pregovaramo sa vladajućom političkom strukturom?
Ni sam ne znam ko nas uvali u to pregovaranje, ko nas prevede žedne preko potoka?

U Novom Travniku smo pokopali malinarstvo!

Ovu godinu sigurno, a možda i naredne.

Ključni problem se desio kada Asocijacija nije ni postojala. Problem je nastao kada su nam ponudili 1 km za kilogram našeg života.

Našeg ulaganja, truda, znoja i finalnog ploda crvenog “zlata”.


Naš odgovor je bio, beri i predaji maline u hladnjaču, neka se oni bogate, neka poprave prošlu godinu.
Oni razboritiji su savjetovali da ne beremo, da bojkotujemo, da je bolje ne brati nikako nego po toj mizečnoj cijeni, ali su bili u ogromnoj manjini, njihov glas se nije cuo.

Ko je onda glavni krivac?

Indirektno naše nejedinstvo koje su opet oni već davno osmislili, a direktni krivac smo mi!
To što nećemo da priznamo, što krivca trazimo u nekom drugom, je drugi par opanaka.

Asocijacija će biti, asocijacija že raditi. Asocijacija je skup udruzenja koja rade i koja se bore za svoje bolje sutra. Kako i na koji način ostaje da se vidi. Rješenja uvijek postoje, za rješenja se treba izboriti. Ništa neće samo, a ako se prepustimo onda miševi kolo vode!

Admir Durmo

Related posts

Da li se umrli međusobno posjećuju?

SAVJETNICI

Restoran s hranom iz 3D printera

SAVJETNICI

Stanje na cestama

SAVJETNICI

Leave a Comment