Image default
Arhiva

Cijena našeg meda ide i do 100 KM/KG

Sve je više trgovačkih firmi u Bosni i Hercegovini, koji traže med od bosanskohercegovačkih pčelara, a kojeg navodno žele plasirati u arapske zemlje. Cijena meda prve klase kakav se proizvodi u BiH, u luksuznim šopovima arapskih zemalja doseže cijenu veću od 100 KM po kilogramu.

Bh. pčelari upozoravaju da bi se sa domaćim medom moglo desiti velika prevara. Bosanskohercegovački pčelari proizvode med svjetske kvalitete, potražnja za njim je velika, ali nemaju dovoljne količine za izvoz, pa se pribojavaju da bi nakupci u želji za brzom i lakom zaradom med mogli uvoziti iz drugih zemalja, a onda ga prodavati pod etiketom Bosne i Hercegovine, što bi moglo nanijeti veliku štetu bh. pčelarima.

Više firmi koje po BiH posljednjih mjeseci traže med uglavnom nemaju nikakve veze sa pčelarstvom. U otkupu i preprodaji meda vide tek dobru zaradu.

Isto se desilo i sa mesom. Kada bh. uzgajivači stoke nisu imali dovoljne količine za turske kupce, počeli su meso uvoziti iz trećih zemalja, prepakivati ga u BiH a onda Turcima to isto meso prodavati pod bh. proizvod. Pronevjera je primjećena i kod izvoza povrća iz BiH u Rusiju. I u jednom i u drugom slučaju zemlje uvoznice su otkrile prevare i uvele sankcije prema BiH. Zbog interesa nekoliko mešetara, sada trpe svi proizvođači u BiH.

Samir Omerović, predsjednik Saveza udruženja pčelara Kantona Sarajevo rekao je za Patriju da je med kojeg proizvode bh. pčelari svjetske kvalitete i da je potražanja za njim velika, ali da pčelari još uvijek ne proizvode količine meda koje bi mogle obezbijediti kontinuiran izvoz. Naročito je teško ove godine, kada pčelari nisu sakupile meda ni za svoje potrebe.

– Bh. pčelari bi se mogli organizirati i ponuditi med na svjetsko tržište, ali samo ukoliko bi se pojavio kupac koji bi ponudio ozbiljnu cijenu za naš med. A to bi značilo minimalno 30 KM po kilogramu. Nažalost, bojim se da neko misli kako u BiH može kupiti med po tri ili četiri eura, a podavati ga u arapskim zemljama po pedeset ili stotinu eura – upozorio je Omerović. Pozvao je nadležne institucije u BiH da pojačaju kontrole uvoza i izvoza meda iz BiH, piše NAP.

Related posts

Made in Bosnia: Alem Zekić inovator

Poklon za nju

VIDEO: Šejh Mishary Rashid Alafasi u Fahdovoj džamiji u Sarajevu

Leave a Comment