Image default
Arhiva

Chrome skriva aplikaciju za rudarenje po vašem procesoru?!

Jedan od pojmova koji se često povezuje s kriptovalutama je svakako rudarenje. Moderno rudarenje više nema nikakve veze s kopanjem u dubinama zemlje, već je prebačeno na računalni hardver. Naime, rudarenje je zapravo tehnika koja iskorištava snagu procesora računala korisnika, a sve u cilju povećanja broj kriptovaluta.

Kako to obično biva, kada se neka metoda pokaže uspješnom razni ljudi pokušavaju to iskoristiti na razne načine, a sve kako bi odigrali u svoju korist. Dogodilo se to i s rudarenjem, koje je postalo predmet zarade, a tehnike se ne biraju.

Vjerojatno ste čuli kako je dio portala i online servisa odlučio iskoristiti svoje korisnike, kako bi na njihovim računalima rudarili te tako sebi donosili dodatni profit. Iako, rudarenje samo po sebi nije štetno i ne donosi nikakve posljedice krajnjem korisniku, ipak nije lijepo znati da netko ‘kopa’ po vašem procesoru.

Ono na što proces rudarenja utječe jest brzina rada računala, koja se smanjuje jer je procesor prilikom rudarenja pod velikim opterećenjem. Dakle, krajnji korisnik proces rudarenja može primijetiti na način da njegovo računalo radi sporije.

Nedavno je otkriven dio aplikacija koja ‘iskorištavaju’ računala korisnika kako bi rudarili za kriptovalutama. Ovog puta u središtu pažnje pronašla se jedna popularna aplikacija, odnosno ekstenzija za popularni web preglednik. Aplikacija se zove Chrome Archive Poster, a mnogi je korisnici koriste za jednostavnije i brže objavljivanje fotografija na društvenoj mreži Tumblr.

Prema navodima, unutar te ekstenzije smještena je aplikacija za rudarenje kriptovaluta, odnosno za rudarenje valute monero. Oni koji koriste ovu ekstenziju trebali bi razmisliti da li se slažu s time da se rudari po njihovom procesoru i da li dopuštaju da netko treći zarađuje zahvaljujući njihovom računalu.

Related posts

Facebook će na lažne vijesti stavljati znak upozorenja

SAVJETNICI

Počinje prvo statističko istraživanje iz oblasti poljoprivrede u BiH

SAVJETNICI

Naučnici otkrili: Ovo su jedina bića koja mogu preživjeti apokalipsu

SAVJETNICI

Leave a Comment