Image default
Arhiva

Cesta koja znači život za Neum košta 87 miliona KM

Iz Cesta Federacije Bosne i Hercegovine naredne godine najavljuju gradnju ove saobraćajnice čija procijenjena vrijednost iznosi 87 miliona KM.

“Planirano je da se izgradnja ceste Stolac-Neum finansira kreditom Evropske investicijske banke i Svjetske banke (EIB i WB), a planirana sredstva za izvođenje radova i nadzor po dionicama izvodit će se u tri etape. Prva predstavlja završetak radova na dionici Kiševo – Broćanac i iznosi 6,61 miliona eura, potom izgradnja dionice Broćanac – Cerovica koja košta 21,46 miliona eura i na kraju izgradnja dionice Cerovica – Drenovac čija je vrijednost 12,79 miliona eura”, ističu za Klix.ba iz Cesta FBiH.

Procijenjena vrijednost potrebnih sredstava za kompletiranje ceste od Stoca do Neuma iznosi 87 miliona KM, a sredstva za eksproprijaciju i ostale troškove će osigurati JP Ceste FBiH i Vlada FBiH.

Gradnja ceste počinje 2017., a završava 2020. godine
S obzirom na to da je početkom godine Program modernizacije magistralnih cesta, kojim je obuhvaćen i nastavak izgradnje ceste Stolac-Neum, upućen nadležnim institucijama u daljnju proceduru usvajanja i odobravanja i budući da se procedura nije odvijala planiranom dinamikom, implementacija Programa je odgođena.

Upravo zbog ovoga izvođač radova nije izabran, ističu iz Cesta FBiH, a u toku su pripreme tendera za izvođenje radova na dionici Stari Neum-Kiševo-Broćanac. Ukoliko se osiguraju sredstva za eksproprijaciju projekat bi mogao biti realiziran u roku od četiri godine, a početak radova se očekuje 2017. godine.

Put od Stoca do Neuma za više od 30 godina iznosi 5,1 kilometar, a posljednja velika investicija za ovaj put s dvije trake bila je 1984. godine za vrijeme Olimpijade u Sarajevu , kada se iz pravca Neuma uradio jedan, a iz Stoca 15 kilometara.

Iz Općine Neum podsjećaju da je ova putna komunikacija trebala biti urađena još prije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju (EU) te da je relacija koja će mnogo olakšati život građanima i turistima koji posjećuju Neum.

“Neum se mora povezati sa unutrašnjosti zemlje, odnosno raditi na uspostavljanju putne komunikacije sa Sarajevom, Mostarom, Čapljinom, Stocem. Sadašnja saobraćajnica koja ide u tom pravcu nije u najboljem stanju i turisti je zaobilaze u širokom luku, a stanje na terenu se mora ubrzati“, naglašavaju iz Općine Neum.

Cesta Neum-Stolac predstavlja put koji znači život za Neum
Direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona Andrija Krešić za Klix.ba kaže da je Neum grad koji se bavi jedino turizmom, te da su stoga neophodne dobre i prohodne saobraćajnice.

“Sadašnji uvjeti ne dozvoljavaju razvijanje Neuma. U Neum se može doći preko Metkovića, ali je riječ o izuzetno lošem putu preko kojeg bi također trebalo zabraniti saobraćanje. Put Neum-Stolac znači život za Neum, a prije nekoliko godina su napravili pet kilometara i na tome se stalo, a kada bi se spojilo sa Stocem to bi zaista bio preporod. Turistička zajednica HNK je radila anketu na području kantona, a građani i turisti su rekli da su im saobraćajnice i načina putovanja do turističkih mjesta kakvo je Neum jedini problem, a na prvom mjestu su istakli cestu Neum-Stolac”, kazao je Krešić.

Sada se do Neuma može preko Svitave što predstavlja opasan i nesiguran teren ili ulaskom u Hrvatsku i dolazak jedini bh. grad na moru, a mnogi građani smatraju da je Neum ulaskom Hrvatske u EU došao u određenu fazu zapostavljenosti.

Related posts

Kako očistiti bubrege prirodnim sredstvima

Koja je istina o petku 13.

Škodin Vision X Concept

Leave a Comment