Cazin: Krajišnici izgubili pare od udruženja pčelara

O dugovanjima Saveza USK-a prema Federalnom savezu pčelara, kako saznajemo, tokom februara će biti upoznati i revizori, a nakon toga i finansijska inspekcija. Cilj je utvrditi gdje je završio novac krajiških pčelara koji su sve ove godine redovno uplaćivali članarinu za FSP

Iako u otežanim uslovima, poslovnu godinu su završili pozitivno.

Nemaju ni jednu marku duga, ali prema njima imaju dugove neke članice Saveza, jer nisu izmirile statutarne i zakonske obaveze po osnovu kotizacije i članarine na osnovu broja pčelara u pojedinim kantonalnim/županijskim savezima.

U pitanju je dugovanje prema Federalnom savezu u iznosu od 20-tak hiljada maraka, koji je nastao tokom minulih desetak godina.

Najveći dužnici Federalnom savezu su Savez USK-a, Livanjski kanton i Zapadnohercegovački kanton/županija, a najurednije platiše su HNK, Bosansko podrinjski, Sarajevski i Zeničko dobojski kanton.

Djelimično i parcijalno svoje obaveze izmiruju Tuzlanski, Srednjobosanski i Posavski kanton/županija.

Sulejman Alijagić na Skupštini USK u Cazinu

Svim članicama – dužnicima Upravni odbor Federalnog saveza BiH je uputio dopis u kojem im predlažu da izmire posljednje dvije godine obaveza prema FSP-u i tako ponovo steknu status ravnopravnog člana, a to znači i pravo glasa na predstojećoj Izvještajno izbornoj Skupštini, zakazanoj za 4. februar ove godine u sali sarajevskog Veterinarskog fakulteta.

Na ovaj dopis nisu reagirali jedino iz Livanjskog i USK-a saveza!

Statut FSP-a je jasno precizirao prava i obaveza kantonalnih članica. Uslov za punopravno članstvo i ravnopravno odlučivanje je redovno izmirivanje statutarnih obaveza. U protivnom, ako se dvije godine zaredom, ne izmire obaveze, takvi kantonalni savezi automatizmom gube pravo glasa i odlučivanja u svim organima Federalnog saveza.

Jedan od najvećih kantona, na osnovu broja pčelara – Unsko sanski kanton od 2009. godine ne izmiruje obaveze prema Federalnom savezu pčelara. Naime, tadašnji predsjednik Saveza pčelara USK-a Sulejman Alijagić je pismeno tražio zamrzavanje članstva USK saveza, na što mu je oštrim pismom odgovorio Vahid Čebo, tadašnji sekretar FSP-a. Alijagić je upozoren da krši Statut FSP-a i da nezakonito zadržava članarinu pčelara u iznosu od po 1 KM sa područja USK-a namijenjenu za Federalni savez.

Oštro upozorenje Sulejmanu Alijagiću iz FSP upućeno je još 2009. godine

Normativnim aktima je predviđeno da svi pčelari, članovi općinskih udruženja sa područja USK-a, godišnje plaćaju po KM Savez pčelara USK-a. Od toga po 4 KM pripadaju Savezu USK-a, a po 1 KM Federalnom savezu.

Na osnovu ovih podataka dolazi se do šokantnog podatka. Na području USK-a redovno je svoje obaveze izmirivalo oko hiljadu pčelara. Kako od 2009. godine iz USK-a nije uplaćivan novac na žiro račun FSP-a, pitali smo Sulejmana Alijagića, tadašnjeg predsjednika Saveza pčelara USK-a: “Gdje je završio novac pčelara iz Cazina, Krupe, Kladuše, Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta, Bihaća….”. RIječ je o iznosu između 8.000 i 10.000 KM!?

“Taj novac se nalazi na računima Saveza pčelara USK-a. Mi nismo željeli plaćati Federalnom savezu članarinu, jer smatram da FSP radi mnoge stvari nezakonito – dosta nepovezano i vidno uzbuđen kazao nam je Sulejman Alijagić, uputivši nas na Suada Kurbegovića, aktuelnog predsjednika Saveza pčelara USK-a i Remziju Hodžića, predsjednika Skupštine Saveza pčelara USK-a koja je, navodno, donijela odluku o zamrzavanju članstva USK-a saveza u FSP-u.

Remzija Hodžić u telefonskom razgovoru je negirao Alijagićeve navode. Nema nikakve odluke Skupštine Saveza USK-a o zamrzavanju ili istupanju iz članstva FSP-a.

– Ako postoji takva odluka, onda sve ove godine ne bi naplaćivali pčelarima sa područja USK-a po 1 KM za Federalnio pčelarski savez. Ja sam Alijagića upozoravao da su ovo nezakoniti njegovi potezi i da nije uredu “zamrzavati” pčelarski novac namijenjen Federalnom savezu  – kaže Hodžić.

On ne zna gdje je završio novac krajiških pčelara, ali tvrdi da su na ove nezakonite radnje upozoravala pojedina pčelarska udruženja sa područja USK-a. Bihaćko udruženje pčelara je čak istupilo iz Saveza, nakon njih i Udruženje pčelara iz Petrovca, a i u Cazinu je sve veće nezadovoljstvo.

Pokušali smo dobiti i izjavu Suada Kurbegovića, aktuelnog predsjednika Saveza pčelara USK- a. Nažalost, nije dizao slušalicu na naš telefonski poziv, ali i dalje očekujemo njegovu pismenu reakciju i izjavu.

O dugovanjima Saveza USK-a prema Federalnom savezu pčelara, kako saznajemo, tokom februara će biti upoznati i revizori, a nakon toga i finansijska inspekcija. Cilj je utvrditi gdje je završio novac krajiških pčelara koji su sve ove godine redovno uplaćivali članarinu za Federalni savez, ali su ta sredstva zadržali u Savezu pčelara USK-a Sulejman Alijagić i njegov nasljednik Suad Kurbegović.

(BHPCELAR/E.Milić)