Časnu sestru izbacili iz aviona ‘zbog burke’

Časna sestra Cora-Ann, katolička redovnica iz samostana Gospe od Milosti u Daytonu, bila je nemalo iznenađena, kada je od nje zatraženo da napusti avion u koji se upravo ukrcala na aerodromu Omaha.
“Taman sam sjela na svoje mjesto i počela zahvaljivati Bogu uz molitve na latinskom kada je putnica koja sjedi do mene zvala stjuardesu”.

Putnica je Elizabeth Bennet, koja je kansije izjavila “Nije stvar u predrasudama, ali ona mi se učinila veoma sumnjiva.

Bila je obučena u muslimansku odjeću i baš prije nego što smo trebali uzletjeti počela je mrmljati nešto na arapskom ili nekom jeziku koji zvuči talibanski. Što sam trebala učiniti?”

Damien Thorn je sjedio na susjednom sjedištu, a o događaju kaže “Vidio sam nešto zlokobno u njoj istoga časa kada je ušla u avion. Na sebi je imala burku kakvu nose iranske žene, a od prtljaga samo malu torbu”

Stjuardesa se odazvala pozivu putnika i pitala časnu sestru Coru Ann za njezino ime, boarding pass i osobnu iskaznicu.

Blanche Dubois je još jedna od putnica koja je sjedila u blizini: “Odjednom sam čula da joj je ime zvučalo kao Kuran (na engleskom se izgovara kao i ime časne sestre: koraen). Zabrinula sam se.

To ne znači da sam kriva, jednostavno, nisam htjela umrijeti. Bila sam toliko uplašena da sam njeno ime viknula tako da ga svi putnici mogu čuti ”

G. Okonkwo je putnik koji je sjedio nekoliko redova iza sestre: “Odjednom smo svi čuli da je putnici ime Koran i zavladala je panika.”

Frodo Baggins, jedan od iskusnih avionskih putnika, čuo je jednom da muslimani ne jedu govedinu. “Kako bih joj pomogao, uzeo sam jedno svoje pakovanje govedine i pitao je da ga pojede, kako bi nam dokazala da nije muslimanka”.

Međutim, sestra Cora-Ann je uljudno odbila govedinu i podsjetila sve da je upravo vrijeme korizme, tokom koje katolici ne jedu meso.

To je samo raspirilo nemir jer su sada svi putnici bili uvjereni da je sestra Cora-Ann muslimanka i zahtijevali su da napusti avion. “Nisam željela da zbog mene pate druga ljudska bića, pa sam napustila avion” objasnila je.
“Konačno smo odahnuli i osjećali smo se kao da je veliki teret skinut sa naših leđa”, potvrdio je Frodo Baggins, onaj sa govedinom.

Međutim, u avionu je bio i jedan pravi musliman – Abdullah Abdullah XXIII. On je sjedio u zadnjem redu i sve posmatrao “Naravno da sam znao da se radilo o časnoj sestri, jer sam pohađao katoličke škole, a najdraže nastavnice su mi bile upravo časne sestre. Ali ne možeš se s rogatima bosti.

Ako ste Musliman i neko od vas zahtijeva da napustite avion,  najbolje je sačuvati svoj mir i uživati u predstavi.”

Ovaj članak je  SATIRIČKOG karaktera, a njegov cilj je da upozori na neznanje i predrasude koje u američkoj javnosti vladaju prema Islamu.

Objavljen je u poznatom internet magazinu Huffington post.