Bužimljani snimili svoj prvi film

Film “Na obroncima Bužima” jedan je u nizu filmova koji govori o ratnim događanjima od 1992. do 1995. godine.

Prije svega, film govori o hrabrim i viteškim vojnicima slavne 505. bužimske brigade koja je bila jako važan faktor u oslobađanju cijelog USK-a.

Radnja filma

Film govori o sudbini hrabrog dječaka koji je bio kurir, ali znajući da vojska 505. Viteške brigade ima manjak vojnika, odlučuje tražiti dozvolu od strica da ide na liniju. Jedino je strica imao, stric nije bio zadovoljan s njegovom željom, ali ga je na kraju ipak pustio da ide da se bori.

Na putu ka odredištu nailazi na trojicu neprijatelja koji ga ranjavaju. Dječak nakon izvijesnog vremena piše pismo svome stricu, kojeg ostavlja kod svog druga koji je isto tako bio ranjen. Nakon družeg vremena stric je došao do pisma ali uzalud jer je dječak već bio preminuo…

Redatelj filma je Hamza Jusić koji je za naš portal istakao:
“Dušom sam vezan za umjetnost, fotografiju, crteže i redateljstvo. Prije svega došao sam na ideju da napravim jedan kraći video sa trojicom svojih kolega. Bio je ratnog karaktera. To je bio kao neki spot uz pjesmu. Kada smo to objavili na svom facebook profilu, vidio je to moj prijatelj Džanan Kišmetović, također fotograf, koji mi je predložio da snimimo film o ratnim dešavanjima. U početku sam bio skeptičan jer sam znao da je tu mnogo posla, ali uz Allahovu pomoć, podršku Džanana i mojih kolega koji su se javili da su zainteresovani da se nadju u tom filmu, tj. da glume, malo po malo sve smo uspjeli sakupiti i organizirati za film koji smo snimali nešto više od mjesec dana.”

Glavni glumac filma “Na obroncima Bužima” je Emrah Jusić, učenik 1 razreda srednje škole u Bužimu.

Ostali glumci filma su: Hamza Jusić, Džanan Kišmetovć, Nihad Kovačević, Ibrahim Kovačević, Edin Kovačević, Midhad Jusić, Adis Zelić, Alija i Asim Begulić, Meho Šahinović, Sajo Suljadžić, Nusmir Pajalić, Meldin Dizdarević, Dženis Dizdarević, Nermin Dizdarević.

Vrijedi istaći da su u filmu sve mladi momci koji su se snalazili na razne načine dan nam film prikažu što boljim. Nadaju se podršci vlasti jer planiraju i drugi film s još profesionalnijom opremom i glumom. Jedan od jako bitnih ljudi u filmu je Džanan Kišmetović.

Prva premijera filma održana je 24.12.2016. godine s početkomu 19:00 sati u JU “Centar za kulturu, sport i informisanje Bužim” u Bužimu.

Posjećenost je bila dobra.

Najvaljene su projekcije u drugim gradovima.