Broj mladih koji posjećuju kladionice je zabrinjavajući

Broj mladih na području svih kantona koji posjećuju kladionice je zabrinjavajući, a među njima sve je više učenika osnovnih i srednjih škola, pokazalo je istraživanje koje je na ovu temu provelo…

Nije važno imamo li vrtić, školu ili igralište samo nek je hljeba i igara.

Kladionice su postale problem u ovoj državi, kako za roditelje tako i za obrazovni sistem.

Da nije žalosno bilo bi smješno kad prođeš pored kladionice a skupa izlazi učenik 8 ili 9 razreda i policajac još ga pita jel igrao x ili 2 ..

kladionica

                                        Iz škole u kladionicu

Broj mladih na području krajine koji posjećuju kladionice je zabrinjavajući, a među njima sve je više učenika osnovnih i srednjih škola, pokazalo je istraživanje koje je na ovu temu provelo nevladino udruženje “Iskra” iz Bihaća.

Prema njemu, u neposrednoj blizini osnovnih i srednjih škola na području ovog kantona nalazi se 231 kladionica, od čega se njih 42 nalaze na udaljenosti manjoj od 50 metara iako je to protivno zakonskim propisima.

U sklopu istraživanja anketirano je 120 mladih ljudi različitih starosnih uzrasta, te se došlo do rezultata da je više od 40 odsto anketiranih posjećivalo kladionicu još dok su bili maloljetnici.

Prema riječima predstavnice Udruženja “Iskra” Senide Karasalihović-Adilović, zabrinjavajuće je što je maloljetnim licima dozvoljeno da se klade iako je to zakonom zabranjeno.

“Roditelji posjećuju kladionice i takvu praksu slijede i njihova djeca. U velikom broju slučajeva roditelji su ti koji šalju svoju djecu u kladionice ili im daju poticaj da ih posjećuju”, istakla je Karasalihović-Adilovićeva.

Ona je istakla primjer gdje je anketirani učenik šestog razreda osnovne škole iz Bihaća rekao da svi njegovi prijatelji posjećuje kladionice.

Prema mišljenju psihologa Edina Biščevića, tragično je da je ova negativna pojava postala trend, te ističe kako su razlozi višestruki.

“Mladi su uvjereni kako se do novca može doći bez rada i truda, na lak način, odnosno putem klađenja. Nažalost, takvo mišljenje je rasprostranjeno u društvu i onda nije čudo da i mladi slijede takav trend”, smatra Biščević.

Dodaje kako je jedan od uzroka i aktuelno stanje u društvu, te činjenica da se mladima ne nude nikakvi društveni sadržaji i alternative.

“Nažalost, kladionice su postala mjesta gdje se oni druže i provode svoje slobodno vrijeme. Takvo ponašanje je postalo društveno poželjno i niko u tome ne vidi ništa negativno”, kaže Biščević.

Da li je u drugim krajevima zemlje bolja situacija, pogledajte u prilogu :

Smatramo kako je krajnje vrijeme da nadležne institucije u društvu posvete ozbiljnu pažnju ovom problemu, te ističe da je u ovom slučaju potrebno uraditi ozbiljnu strategiju kako da se pristupi njegovom rješavanju.

Dragi roditelji do vas je dal’ će vam kladionica odgajat dijete.. Rješenje je u sljedećem: povedite računa šta vam školarac radi kao van nastavnu aktivnost.

Dobro došli u zemlju Bosnu i Hercegovinu, koja ima najviše kladionica po glavi stanovnika u svijetu…

Kako smo počeli , završićemo u Ginisovoj knjizi rekorda …