Image default
Arhiva

Brini se o svom zdravlju: Ovako se radi hidžama!

Priprema pacijenta:

Priprema pacijenta za tretman je vrlo je jednostavna i ne zahtijeva posebne mjere.

Unos hrane. Neposredno prije tremana pacijent ne treba konzumirati hranu. Zadnji obrok, koji može biti obilan i reznovrstan, treba da bude 4 sahata pred tretman hidžamom. I pored toga što nije određena posebna vrsta hrane koju treba uzimati, najbolje je pojesti uobičajeni dnevni obrok, s tim što bi trebalo izbjegavati teško probavljivu hranu odnosno onu koja se dugo vari. Naime, nakon obroka krv odlazi u crijeva radi prihvatanja hranjivih materija koje se oslobađaju iz razgrađene hrane u toku procesa varenja. Time ostali dijelovi organizma, osobito periferija bivaju relativno slabije snabdjeveni krvlju.

Unos tekućine. U međuvremenu dozvoljeno je unosti tekućinu ( voda, sok, čaj, kahva) i to prema potrebama i želji pojedinca.

Čašice, kupice, posudice

Kroz historiju su različite posudice korištene za pravljene vakuma. Prvo su to bili životinjski rozi čiji se širi kraj prislanjao direktno na kožu, dok se vakum pravio ustima terapeuta na užem kraju. Kasnije su posudice pravljene od keramike, potom stakla. Vakum se pravio tako što se unutar posudice zagrijavao zrak, komadom zapaljene tkanine, papira, tufera gaze i sl. Obzirom da je zagrijan zrak rjeđi, njegovim hlađenjem se dobijao vakum fenomen. Sada su u upotrebi plastične kupice tj posudice koje imaju na svom vrhu ventil koji u jednom smjeru propušta zrak koji se izvlači posebnim „pištoljem“. Nakon što se izvuče dovoljna količina zraka, ventil ne dozvoljava njegovo vraanje i u kupici ostaje vakum. Prednost ovakvog pribora je što se može brzo i lahko napraviti vakum, može se regulisati njegova jačina bez skidanja posudica tokom tretmana i na kraju, mada ne manje važna je i činjenica da se ne radi sa vatrom, što kod nekih pacijenata stvara dodatni strah. Plastične kupice moraju biti  jednokratne, a predhodno se mogu sterilizirati u zasebnim sterilizatorima za plastiku. Dostupne su u različit veličinama. Veličina kupice se određuje prema veličini regije koju treba da pokriju i vakumiziraju, što ovisi o anatomskoj lokalizaciji i konstituciji samog pacijenta.

IZVOĐENJE TRETMANA

 1.  Skidanje odjeće: 

  Uobičajene regije na kojima se izvodi hidžama nalaze se na gornjem dijelu leđa. Stoga je neophodno da pacijent skine gornji dio odjeće. Za žene su praktične hirurške kecelje koje se vežu odpozadi. One su sterilizirane i čiste, a istovremeno omogučavaju da straga, na leđima, bude oslobođena regija na kojoj će se aplicirati čašice i izvesti hidžama. Otrivanje samo neophodnog područja uz istovremeno prekrivanje drugih dijelova tijela omogućava da se pacijentica osjeća prijatno.

 1. Položaj 

  Iako se hidžama može izvoditi u sjedećem položaju najbolje je izvoditi u ležećem položaju. Obzirom da se hidžama izvodi na vratu i leđima, za pacijenta je najbolje da legne na stomak. Pod glavu, na mjesto na koje pacijent spušta lice, stavi se staviti jednokratni podmetač. Upijajuća površina tih podmetača je praktična, da upije eventualnu količinu sadržaja koji se prospe prilikom pražnjenja čašica.
  Prilikom ležanja potrbuške, tokom tretmana hidžamom,  pacijet može okretati glavu udesno i ulijevo, a ruke spuštati uz tijelo ili ih smjestiti ispod lica

 1. Aplikacija čašica 

  Posude za hidžamu – kupice se pod vakumom postave na za to određena mjesta. Nakon što odstoje 5 –15 minuta, one se skidaju, a koža očisti povidonom. Zazim se na području gdje su postavljene kupice, naprave plitke ogrebotine površnog sloja kože. Kupice se ponovo apliciraju pod vakumom.

 2. Dužina trajanjaPostoje individualne razlike u trajenju cjelokupnog tretmana, a one ovise o stanju organizma. Za hidžamu treba odvojiti između 45 i 90 minuta.
 3. Neželjeni efektiZa razliku od lijekova, kod hidžame nisu zabilježeni neželjeni efekti i nus pojave.

Related posts

U humanitarne svrhe ostavio 187 miliona $

SAVJETNICI

Legenda Bosanskog nogometa bez bh. pasoša

SAVJETNICI

Izmirimo se i popravimo svoje odnose!

SAVJETNICI

Leave a Comment