Image default
Arhiva

BRIGA SVIH MAMA: Koliko beba treba dnevno da pojede

Mame imaju veliku brigu oko toga koliko njeno dijete treba da pojede. Što je dijete manje ova briga je veća. Ali ne treba da se brinete jer dijete poseduje sposobnost samoregulisanja tj. jede na osnovu sopstvenih potreba. Čak ni dijete koje se hrani vještačkim mlijekom ne gubi ovu sposobnost.

Poštujte, dakle, bebin apetit i ponudite joj dojku/ flašicu/ hranu svaki put kada je gladna, dozvoljavajući joj da pojede onoliko koliko traži. Ako je proždrljivo isprazni, znači da joj je bila potrebna, ako ostavi polovinu, znači da su mu prethodni obroci bili sasvim dovoljni i da sada želi samo da se zabavlja sa vama. Nemojte odmah da paničite jer će se apetit vratiti vjerovatno već prilikom slijedećeg obroka.

Ritam obroka

Nemojte da slušate one koji vam govore da djetetu ne dajete da jede svaki put kad poželi jer će onda tražiti hranu u svako doba. Zapamtite – vaše dijete se ne budi „iz navike“ nego zbog gladi (ili neke druge fizičke potrebe ili smetnje). Ako se vi prilagodite njegovim zahtjevima, za kratko vrijeme će ono uspostaviti svoj ritam i vrijeme obroka.

Što se tiče učestalosti obroka, međutim, treba voditi računa o vremenu koje je potrebno za varenje: na početku je novorođenčetu potrebno tri-četiri sata da bi svarilo jednu flašicu. Kako mjeseci prolaze, i kako se porcije budu uvećale, dijete će spontano povećati razmak između obroka i njihov broj će se smanjiti.

U principu, dijete u prvom mjesecu života će imati 6 obroka, od 2. do 4. mjeseca će smanjiti taj broj na pet, a kasnije sa prelaskom na čvrstu hranu, taj broj će se ustaliti na četiri obroka.

Related posts

Obavijest Ambasade S.R.Njemačke u Sarajevu u vezi izdavanja viza

SAVJETNICI

Zašto nemam nafake ni bereketa u kući ?

SAVJETNICI

Himna “Jedna si jedina” orila se Mejdanom

SAVJETNICI

Leave a Comment