Image default
Arhiva

Bošnjak studira na Harvardu

 INSPIRACIJA ZA MLADE I USPJEŠNE STUDENTE

Mladi Irhad Šehović, Bošnjak iz Saint Luis-a, studira na najpoznatiji američki univerzitet Harvard.

O njegovom uspjehu lokalna televizija je snimila i dokumentarni film „Čovjek za Harvard“. Irhad je najstariji sin Ismeta i Jasmine Šehović, prognanici iz Bosne i Hercegovine, koji su se skrasili u ovom američkom gradu.

Jasmina je preživjela genocid u Zaklopači kod Vlasenicem, dok je Ismet rodom iz Plava (Sandžak), porodično su živjeli u Vitomirici kod Peći (Kosovo).

Američki mediji su oduševljeni Šehovićevim uspjehom, te činjenicom da je iz relativno siromašne, raseljeničke porodice koja je otišla iz BiH spašavajući živu glavu, uspio doći do najprestižnijeg univerziteta koji je san i za mnogo bogatije porodice.

Kako navode lokalni mediji, Ismet i Jasmina su posvetili sav svoj život ovome, radeći teške poslove kako bi njihova djeca imala kvalitetno obrazovanje. Irhad im je uzvratio velikim trudom i rezultatom.

– Bio je jedino dijete koje je u školi od nastavnika tražilo još zadaće. Ovo mu je bio životni sad i zato nismo mogli vjerovati kada je dobio pozitian odgovor. To je bio najbolji trenutak u mom životu – kaže Ismet.

Sam Irhad kaže kako je svjestan da možda ima hiljade drugih koji su bolji od njega, ali ipak navodi da je uložio veliki trud kako bi postigao cilj.

bošnjaci.net / pravisavjeti.info / you tube

Related posts

Mala škola pčelarstva

Putin će uplatiti dug Bosni cirka 125,2 miliona dolara

Nezim H. Muderris:Potresna priča o djevojci na smrtnoj postelji

Leave a Comment