Image default
Arhiva

Bošnjački đaci iz Zvornika kreću na nastavu

«Na današnjem sastanku smo razriješili nekoliko dilema koje su unosile sumnju među prosvjetim kadrom i roditeljima.

Tako da će djeca sutra krenuti u školu i izučavat će se grupa nacionaih predmeta, uključujući i bosanski jezik.

Radit će po nacionalnom planu i programu Tuzlanskog kantona», precizirao je Čivić.

Bošnjački učenici će i dalje, kako je naveo, učiti bosanski jezik, ali se konstatira, u školski dnevnik i đačka dokumenta još se ne upisuje naziv tog jezika.

Međutim, smatra da će se to pitanje rješavati.

U dnevnicima će, kaže, ta rubrika ostati nepopunjena, ali napominje da je u prošloj školskoj godini bosanski jezik bio upisan u dokumenta u većini škola.

«Danas su roditelji bošnjačke djece u Diviču potpisali i punomoć za pravno zastupanje advokatskog tima s Nedimom Ademovićem na čelu i paralelno ćemo voditi i taj proces kada je u pitanju pravo na korištenje bosanskog jezika», dodao je Čivić.

Izrazio je žaljenje jer ni danas, kada je počela nova školska godina u RS-u, bošnjačka djeca iz Vrabanjaca kod Kotor-Varoši nisu krenula na nastavu u matičnu školu u tom mjestu, naglašavajući da se i njihov problem, kao i druge bošnjačke djece u RS-u, mora riješiti.

Umjesto u školu u Vrbanjcima, sedamdesetoro bošnjačke djece će 5.septembra ponovo, kao i prošle školske godine, na istruktivnu nastavu u Hanifiće, koje izvode nastavnici iz Osnovne škole „Prvi mart“ Jelah.

«Mi u Diviču nismo željeli da nas protjeraju iz škola, iz obrazovnog sistema i s ovog prostora, tako što će djeca ići na instruktivnu nastavu u druga mjesta», naveo je Čivić, ističući da će se uskoro održati sastanak s roditeljima bošnjačke djece koja u RS-u pohađaju instruktivnu, a ne redovnu nastavu da bi se vratili u obrazovni sistem ovog entiteta.

Borit će se, kaže, protiv diskiminacije, a za poštivanje zakona o obrazovanju i bosanski jezik, u skladu s presudom Ustavnog suda BiH.

Čivić naglašava da Bošnjaci žive u entitetu RS, čiji su porezni obveznici, i moraju imati ista prava kao i svi drugi građani.

Related posts

“Puniji” ljudi su sretniji od mršavih, nisu nervozni i napeti

Google zabranio reklamiranje kriptovaluta

Beograd vs Sarajevo: Srbija zna kako zaraditi na Irancima, al’ na štetu BiH

Leave a Comment