Bosnian dragon lady: Larisa Cerić

Larisa Cerić je rođena 26. januara 1991. godine u Travniku, gdje je i savladala prve tehnike džudo sporta, u kojem je danas u samom svjetskom vrhu.

Minulih godina stanovnica je Sarajeva i članica Džudo kluba Nippon, te neprikosnovena vladarica tatamija na domaćoj sceni, dok i na međunarodnoj spada u sami vrh.

Red, rad i disciplina njen je moto .

Naša najbolja sportistkinja u protekloj kalendarskoj godini Larisa Cerić od danas predvodi svjetsku ranking-listu najboljih džudistkinja.

Bh. olimpijka je poslije odličnih rezultata i srebrene medalje osvojene na Evropskom prvenstvu u Tel Avivu zasluženo na prvoj ranking-listi najbolji džudistkinja planete u kategoriji preko 78 kilograma.

Cerić poslije evropskog srebra ima 5165 bodova. Japanka Sara Asahina je ostala na drugom mjestu, i ona ima 15 bodova manje od Larise, dok je Kim Minjeong, koja je predvodila posljednju ranking-listu sada na trećem mjestu sa 4975 poena.

Pozicija na ranking-listi IJF-a izuzetno je bitna, s obzirom na to da će najboljih 16 na kraju izboriti učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.