Image default
BiH

Bosna: Ne možeš voljeti nekoga koga ne znaš

Čudna je zemlja naša Bosna. Zapravo, takvom je čine njezina djeca: jedni je kao vole, drugi je vole djelimično (doslovno, jedan dio) a jedni je… nešto, ne znaju valjda ni sami šta. Istovremeno je se odriču i prisvajaju, vole i mrze, napadaju i brane i dobro ćete se namučiti budete li tražili još jednu sa ovakvom sudbinom, i opet je nećete naći. I da nije tako, ovaj komad planete bi bio, uzimajući u obzir njezinu geografiju, najpoželjniji komad za život. Ali…

Za portal savjetnici.info piše: Miralem Muminović

Neko se, dakle, dobro potrudio da ovaj komad planete ipak ne bude tako atraktivan i da je mnogo prometniji izlaz od ulaza. Razlozi su brojni, od političkih, preko socijalnih pa do emocionalnih. Krivci su, isto, brojni, od političara, preko medija pa do nas samih ponaosob. Zato, dokle god budemo prst krivnje upirali u druge ne krenuvši od sebe, stanje teško da će se promijeniti, što potvrđuje i sam Kur'an: „Neće se promijeniti stanje jednoga naroda sve dok se narod sam ne promijeni.” Ova promjena će se desiti kada se počnemo pojedinačno mijenjati i nikako drugačije.

Jedna od ključnih promjena mora nastupiti i u našem odnosu spram naše države. Mi je ovakvi kakvi jesmo ne zaslužujemo sa svim njezinim blagodatima; pa zamislite samo šta bi jedan, recimo, Etiopljanin dao za ovo plodno tlo, šta bi neki Arap dao za jednu Drinu ili Norvežanin za klimu? Mi se, međutim, ponašamo tamam kao da smo mi uspostavili i klimu i rijeku i njivu, kao da smo mi, biva, odabrani da je iskorištavamo, a zauzvrat joj ništa ne dajemo. Tako ćemo često čuti mudrog Sulju kako mudro pita šta je to ona (država) njemu dala. Suljo nikako da shvati da je on taj koji njoj treba dati nešto pa da bi njemu i djeci mu bilo ljepše. Suljo nema razvijen zdravi patriotizam utemeljen na iskrenoj ljubavi prema njoj, on misli da je voli jer vrišti: “Volim te, Bosno”, kad igra reprezentacija. On o njoj ne zna ništa, o njezinoj historiji, narodu, kulturi, pa je ne može ni voljeti. Ne možeš voljeti nekoga koga ne znaš, to je valjda jasno. Ali Suljagu to ne zanima, ‘ta njega briga za Kulinom, Pruščakom i Gradaščevićem. Njemu nije ni milo da je ona lijepa i čista, pa je zagađuje čim stigne, od papirića do nelegalne kanalizacije. Suljo će se potruditi da je prevari gdje god može, dat će mito, uzet će mito, ukrast će, krivotvorit će jer, pobogu, tako svi, a on kaže: „Kud svi, tu i mali Mujo (Suljo, Dragan…).” Kada Sulju opomeneš, on te pita ko si ti da mu pametuješ, i kad mu objasniš da nema pravo da zagađuje naš zajednički biotop jer je zajednički, dakle i moj, opet džaba, zna on sve, naučio u četverogodišnjem obrazovanju.

Suljo, međutim, voli Austriju. Ona mu je lijepa, uredna, organizovana i to se njemu sviđa. I nije mu smetalo, samo mu čudno bilo kada ga je Hans opomenuo da ne baca žvake po pločniku. Hans neće da živi na deponiji, nego u Beču, i Hans pozove policiju koja ti očita bukvicu i isprazni džepove jer nisi bio dobar i jer on stvarno voli svoju Austriju. Nakon dva takva pražnjenja, Suljo ko pišta, ali opet kada pregazi Savu vraća se starim navikama i potplaćuje, przni i vara.

Za blagostanje ne treba mnogo. Samo krenimo od sebe i ne tražimo od države, nego joj dajmo. Kada svi to učinimo, eto nam Švicarske usred Balkana, pa će prije Hans u Travnik nego Suljo u Graz.

Related posts

Kako ja današnjoj djeci da objasnim?

Predstavljeni web portali koji omogućavaju učešće građana u procesu EU integracija

2019.GODINA A ON SE HVALI :Muslimane sam u ratu gazio kao crve

Leave a Comment