Image default
Arhiva

Bosna među najpopularnijim destinacijama turistima iz Katara

Bosna i Hercegovina nalazi se među najpopularnijim destinacijama kada su u pitanju turisti iz Katara.

Iz mjeseca u mjesec povećava se broj rezervacija za BiH, posebno iz Dohe. U razgovoru za Gulf Times, uposlenik tamošnje vodeće turističke agencije kaže da je velika zainteresovanost Katarana za odmore u BiH, posebno sada za vrijeme Kurban-bajrama.

Kako je kazao uposlenik turističke agencije, dok mjesta poput Londona, Francuske i Švicarske ostaju među top tri destinacije, BiH se polako nameće kao najdraža destinacija katarskih državljana.

Iz Katara za BiH nema direktnog leta, pa oni putuju preko Istanbula. Putovanje avionom traje osam sati i 20 minuta.

Kazao je da je Sarajevo poznato po svojoj bogatoj kulturi i religijskoj raznolikosti.

Prema pisanju Gulf Timesa, ljudi iz Katara vole putovati na različita mjesta, istraživati nove i sigurne destinacije kao što je BiH. U proteklih nekoliko dana zabilježen je veliki broj rezervacija.

Osim u BiH, turisti iz Katara putuju i u Hrvatsku i Srbiju.

https://www.youtube.com/watch?v=Fj32QmEdt5w

Ali još bolja je situacija kad su u pitanju bh turisti koji idu u Katar.

Ambasada BiH u Dohi je informirana od strane vlasti Države Katar da je Bosna i Hercegovina upisana na listu od 36 država čiji građani mogu pribaviti turističke vize, neposredno, na granici Katara.

Na ovaj način vlasti u Kataru su omogućile državljanima Bosne i Hercegovine, nosiocima svih vrsta pasoša (običnih, službenih, diplomatskih), da na jednostavan način dođu kao turisti u njihovu zemlju, što je dosada praktički bilo neizvedivo. Nijedna država u našoj regiji nema ovakav tretman, saopćeno je iz MVP BiH .

Liberalizacija viznog režima za građane Bosne i Hercegovine uslijedila je poslije januarske posjete Emira Države Katar Šeik Tamim bin Hamad Al Thanija našoj državi i razgovora sa članovima Predsjedništva BiH, kao i susreta ministara vanjskih poslova obje zemlje.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Katara Sheikh Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al-Thani, u čijoj je nadležnosti bilo donošenje odluke, ovim je održao obećanje koje je dao 21. marta 2016. godine ambasadoru BiH Tariku Sadoviću da će Katar liberalizirati vizni režim za građane Bosne i Hercegovine, jer kako je tada rekao „državljani naših prijateljskih država trebaju imati mogućnost da se slobodno kreću“.

Državljani BiH koji žele pribaviti turističku vizu na granici Katara, odnosno „Međunarodnom aerodromu Hamad“ u Dohi, moraju imati povratnu avionsku kartu, hotelsku rezervaciju i najmanje 5000 katarskih rijala (oko 2.500 KM), ili ekvivalentan iznos u drugoj valuti. Viza košta 100 rijala (oko 50 KM) i izdaje se na rok do mjesec dana. Sa ovom vizom nije dozvoljeno raditi u Kataru.

Mogućnost da građani BiH pribave turističke vize na granici Katara je diplomatski uspjeh i poticaj za unapređenje bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Države Katar, stoji u saopćenju.

 

izvor : faktor ba / nap / pravisavjeti.info

Related posts

Airbus testira leteći autobus

Pravi savjeti za zimu

Yunus Emre u Mostaru dodijelio 38 certifikata za znanje turskog jezika i pokrenuo učenje na daljinu

Leave a Comment