Image default
Arhiva

Bosna je već podijeljena: ”Bosna cijela u dva dijela’

Srbijanski sedmičnjak Ekspres, blizak tamošnjem predsjedniku Aleksdandru Vučiću, u svom posljednjem izdanju najavio je konačan dogovor između Erdoana (Erdoğana) i Putina o podjeli BiH s naslovom koji dominira ”Bosna cijela u dva dijela”, piše Večernji list BiH.

Prema tim navodima, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdoğan) i predsjednik Rusije Vladimir Putin dogovorili su se o podjeli BiH na dva dijela. Kako sugerira Ekspres, podjela bi se izvršila po entitetskoj liniji.

Vučić posrednik

Posebno je zanimljivo predviđanje Ekspresa koje se tiče jedinog dijela BiH koji je još uvijek koliko-toliko multietničan – središnje Bosne. Shvaćajući ovu činjenicu, Ekspres smatra da će se ”prepreka” Središnje Bosne jednostavno riješiti ”isporučivanjem” bošnjačkom dijelu, dok bi Hrvati onda bili prisiljeni zadovoljiti se ostacima, odnosno onim što već imaju – zapadnom Hercegovinom i dijelom Posavine. Ekspres navodi i da je kao najnovije rješenje za BiH predloženo pretvaranje ove čudnovate države u još labaviju formu konfederacije. Što je, formalno-pravno, izravno kršenje Dejtona.

U prilog tome govore i pomirljivi i bratski tonovi koje su Vučić i Erdoan razmijenili u nekadašnjem Saveznom izvršnom veću u Beogradu, a potom i u Novom Pazaru. Djelovalo je da je načelni dogovor dvojice predsjednika realno moguć, zbog čega je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović trknuo u Istanbul i podsjetio Erdoana da mu je otac Alija Izetbegović u amanet povjerio BiH. Erdoan je tada potvrdio da je na smrtnoj postelji posjetio Aliju, koji mu je tada rekao: ”Tajipe, vi ste potomci sultana Fatiha, ovaj prostor je vama u amanet, zato ga čuvajte. ”

večernji ba

Čovićev pokušaj

– Kako mi sada da ostavimo Mostar? Kako da ostavimo Drinu? Kako mi sada da ostavimo tamošnju Sultan Fatihovu džamiju? Naravno da mi to nikada nećemo uraditi. Ovo su sve spomenici koji su kruna naše civilizacije od 15. stoljeća naovamo – poručio je Erdoan. Novi posjeti redali su se i u Srbiji pa je na čašicu razgovora kod Vučića došao hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Dok je Vučić poručio da će uskoro doći do trilateralnog sastanka predstavnika Srbije, Hrvatske i BiH o konkretnim političkim, ekonomskim i socijalnim pitanjima, Čović je slikovito poručio: historija ne treba biti zapreka za budućnost. Najavio je i održavanje trilaterale.

Related posts

Koliko smo sigurni na internetu?

SAVJETNICI

Šta se desi ako svaki dan pojedemo tri hurme

SAVJETNICI

Pravi savjeti za život u dobrom smjeru: Pusti ono što ti nije suđeno!

SAVJETNICI

Leave a Comment