Image default
Arhiva

Bosanski gigant Bimal: U inat svima opstaje i širi kapacitete

USPJEŠNA BORBA JEDINOG DOMAĆEG PRERAĐIVAČA ULJARICA: BIMAL ODOLIO PRITISKU KONKURENCIJE IZ SRBIJE

Na obostrano zadovoljstvo uzgajivača i Bimala odbijen je prijedlog srbijanskih proizvođača ulja o zabrani izvoza suncokreta u BiH…

Bimal iz Brčkog jedina je fabrika u BiH koja proizvodi jestivo ulje. Nakon privatizacije 2002. godine, fabrika je izrasla u jedan od regionalnih lidera u ovoj oblasti. Najznačajnija izvozna tržišta za Bimal su zemlje regije, a prije nekoliko godina počeo je i izvoz u Tursku. Bescarinski aranžman između BiH i Turske na promet roba omogućava ovoj kompaniji da ima jeftinu cijenu ulja na turskom tržištu, ali i da ponudi više cijene otkupa proizvođačima uljarica. Zbog toga su se nedavno pobunili srbijanski proizvođači, koji su zatražili zabranu izvoza suncokreta u BiH, jer najviše suncokreta i soje Bimal uveze upravo iz Srbije.

Tržišni balans

Direktorica Korporativnih komunikacija, Nataša Pucar, izjavila je za Faktor kako od bescarinskog aranžmana korist imaju i BiH i Turska te da je cilj da se uspostavi tržišni balans.

– Tržišna prednost za Bimal postoji i ona zavisi od niza faktora, a prije svega od cijena ulja iz Rusije i Ukrajine, koje su glavni snabdjevači Turske ovim proizvodima − rekla je Pucar.

Dok Ukrajina i Rusija imaju sopstvene zasade suncokreta, Bimal se uglavnom oslanja na suncokret iz Srbije. Fabrika već 10 godina kontinuirano sarađuje s proizvođačima uljarica i žitarica u ovoj zemlji.

– Bimal u Srbiji posjeduje svoju trgovačku firmu i vlasnik je silosa. Također, imamo jasnu namjeru za dalje investiranje u proizvodne i skladišne kapacitete Srbije. Krajnja namjera je jača i kvalitetnija integracija proizvođača ulja u BiH i Srbiji − dodala je Pucar.

Prijedlog srbijanskih proizvođača ulja o zabrani izvoza suncokreta u BiH je odbijen. Zbog toga je srbijanski ministar trgovine, Rasim Laljić najavio sastanak s turskim vlastima s ciljem postizanja bescarinskog aranžmana na promet roba i između ove dvije zemlje.

– Takav dogovor ne bi donio promjenu u strategiji Bimala − istakla je Pucar.

Ukrajina kao alternativa

Kada ne bi uvozili suncokret iz Srbije, sljedeća opcija za Bimal je Ukrajina, što podrazumijeva i nove troškove transporta. S druge strane, iz brčanske kompanije tvrde da je teško pokrenuti uzgoj suncokreta u našoj zemlji, jer nema adekvatne državne politike, ali i zbog drugih razloga.

– Problem predstavlja mali broj poljoprivrednih zadruga koje bi bile u stanju kvalitetno organizirati proizvodnju, kao i veliki broj farmera s usitnjenim posjedima i zastarjelom mehanizacijom − naglašava Pucar.

Akos.ba

Related posts

Sami Jusuf : Ja RasulAllah

U FBiH stradalo 60 posto pčela: “Ovo je problem koji se ne smije zanemariti”

Stanje na cestama

Leave a Comment