Bosanski Alkatraz (napokon) ide na tehnički pregled

Trenutni kapacitet državnog zatvora je 350 zatvorenika, a prema presudama Suda BiH, sada ih ima oko 480. - Već smo premašili kapacitet zatvora. Ali i ranije smo imali na umu da bi se to moglo dogoditi, pa kada su nam isporučivali krevete, ostavili smo mogućnost da neke ćelije ne budu jednokrevetne, već dvokrevetne i da se kapacitet zatvora može povećati do kapaciteta koji može podnijeti kuhinja..

U BIH ĆE DOĆI DO PORASTA KRIMINALA: Novi državni zatvor u Vojkovićima totalni je raj na zemlji…

Objekt se prostire na 180.000 kvadrata, ima 24.000 kvadratnih metara zatvorenog prostora i trebao bi primiti oko 350 zatvorenika i pritvorenika

Ugovor o tehničkom prijemu objekta Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija danas je potpisan u Vojkovićima. Uz prisustvo ministra pravde BiH Josipa Grubeše ugovor su potpisali direktor Jedinice za provedbu implementaciju Projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Zoran Bašić i direktor Unis instituta za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara iz Istočnog Sarajeva Đorđe Milišić.

Bosanski Alkatraz

Bh Alkatraz

Ministar Grubeša je izrazio zadovoljstvo što je konačno došlo do potpisivanja ugovora o tehničkom prijemu, ali i izrazio žaljenje što to nije urađeno prije godinu dana.

– Napokon imamo objekt ispred sebe koji se prostire na 180.000 kvatratnih metara, koji ima 24.000 kvatratnih metara zatvorenog prostora, koji bi trebao imati oko 350 zatvorenika i pritvorenika. Naravno da smo ostavili prostor da se može taj broj zatvorenika i protvorenika povećati na gotovo 700. Projekt je koštao gotovo 40 milijuna eura. Nadam se da će tehnički prijem teči bez ikakvih problema i da ćemo uskoro moći na Vijeću ministara krenuti sa onim hodogramom koji smo već raniej sebi zacrtali, kazao je Grubeša.

On je kazao da će odmah biti upućen zahtjev Vijeću ministara za formiranje pravosudne institucije na nivou BiH kojom će biti ojačana vladavina prava u BiH, jer će ona pokazati da BiH nije samo deklarativno za EU, već da je vladavina prava temelj koja se želi ugraditi u BiH.

Grubeša je najavio da će, nakon formiranja te institucije, biti imenovan vršilac dužnosti upravnika zatvora.

– Gledaćemo da aktivnosti koje se nalaze pred nama budu završene u najkraćem mogućem roku, vodeći računa da ne dođe do greške u tom procesu, rekao je ministar pravde BiH.

Bašić je kazao da ne očekuje nikakve probleme u toku tehničkog prijema.

– Dokumentacija je pripremljena tako da firma koliko sutra može poćeti svoj rad. Od dana potpisivanja ugovora do završetka gradnje protekle su tri godine, kazao je Bašić.

Milišić je napomenuo da je ovaj zatvor jedan od najkomplikovanijh tehničkih pregleda koje je njegova firma do sada imala priliku da radi. Naveo je da je rok za završetak tehničkog prijema 60 dana, ali da se nada da će to biti mnogo ranije.

Ministar Grubeša je kazao da će tehnički prijem koštati 283.275 KM sa PDV.

Ćelije za invalide

Pružila nam se prilika da prošetamo budućim zatvorskim ćelijama. U svakoj će biti smješteni kompjuter i televizor.
Ćelije neće imati rešetke kako je to praksa u zatvorima, već velike prozore sa neprobojnim staklom. U uglu svake će biti ugrađen klima-uređaj, a u poprilično malim kupatilima biće tuš-kabina, mali lavabo i wc školjka. Svaki sprat objekta imat će sobe za nepušače, ali i posebne prostorije za posjetitelje. Također, biće osposobljene i ćelije za invalide i osobe sa poteškoćama u razvoju.
Sa jedne strane objekta nalazit će se poveće tzv. bračne sobe sa izlazom u dvorište. Zatvorenici će moći koristiti internet, biblioteku, sportske terene, a u izgradnji je i veliki restoran. Korištenje mobitela biće zabranjeno. Ono što je zanimljivo jeste da u sklopu zatvora neće biti izgrađene radionice, gdje se zatvorenici obično bave kreativnim radom.
Direktor Jedinice za izgradnju državnog zatvora Zoran Bašić kazao je da radovi polako prelaze u završnu fazu.
– Možemo reći da smo sada u nekoj predzavršnoj fazi. Konstrukcije objekata su završene. Skoro svi objekti su pokriveni i počinju se raditi instalaterski radovi: vodovod, kanalizacija, elektroinstalacije. Na nekim objektima se u toku malterisanje, ugradnja bravarije, sistema obezbjeđenja, vrši se i kabliranje, rekao je Bašić.
Nakon ove faze, kako kaže, slijedi zanatski tip radova koji podrazumijeva lijepljenje keramičkih pločica, ugradnju wc školjki, tuševa… Bašić posebno ističe tzv. samice ili sobe za izolaciju.
Posebno krilo
– Biće desetak takvih ćelija. One će biti specijalno opremljene za agresivne zatvorenike. Biće smještene u jednom posebnom krilu. U tim ćelijama će zidovi biti obloženi gumom, da se oni koji budu u njima boravili ne mogu povrijediti, istakao je Bašić.

Posebno je važno istaći da će državni zatvor biti osiguran po najvećim mogućim standardima sigurnosti.
– Sistem sigurnosti će biti na najvećem mogućem nivou, tako da mogućnostbijega ne postoji. Zatvor je projektovan po najboljim sigurnosnim standardima u Evropi i svijetu, istakao je Bašić.
Specijalne kompanije radit će sigurnosni sistem. Predviđeno je da zatvor bude ograđen jednim zidom i s još dvije ograde.
S obzirom na to da u BiH postoji problem prebukiranosti pritvorskih jedinica, u planu je rasterećenje entitetskih kapaciteta.