Image default
Arhiva

Bosanska pahuljica Ilma osvajač srebra i bronze, uzor i ponos BiH

Nismo dugo čekali da se okiti prvim medaljama u alpskom skijanju za osobe s invaliditetom.

Za to je zaslužna Ilma Kazazić, djevojčica sa cerebralnom paralizom, koja je početkom januara na utrkama u Austriji osvojila bronzanu medalju, a potom u Švicarskoj srebro.
Da BiH ima potencijal za velike rezultate još 2014. godine pred parolimpijske igre u Sočiju isticao je kapiten naše reprezentacije, rahmetli profesor Senad Turković.

Za to snagu je crpio iz populacije, kojoj je i sam pripadao, a raketni pogon mu je davala tada mala i malo kome poznata popularna  bosanska pahuljica Ilma Kazazić.

Ilma je za kratko vrijeme, pod pokroviteljstvom Paraolimpijskog komiteta BiH i stručni rad profesora Turkovića, izrasla u jednu respektabilnu sportistkinju, čijoj se upornosti i volji dive mnogi i izvan granica naše države.

Da bi okrupnio i omasovio ovu disciplinu paraolimpijskog sporta, profesor Turković je za međunarodne nastupe pripremao još jednog veoma nadarenog i nadasve hrabrog sportistu Fahrudina Ćatovića.

Njih dvoje prvi zajednički nastup, pod pokroviteljstvom Paraolimpijskog komiteta, imali su 6. i 7. januara u Rinnu, gdje je nakon prve vožnje Kazazić zauzela četvrto, a Ćatović osmo mjesto.

Drugog dana utrke Kazazić je uspjela da se domogne 3. pozicije i bronzane medalje, a Ćatoviću je isto priznanje izmaklo za dlaku zbog greške u zadnjem dijelu staze, pred samim ciljem.

Trka pod vrlo surovim klimatskim uslovima na -31°C završila nešto malo prije 24h, naše takmičare nijednog momenta to nije pokolebalo da među 16 zemalja učesnica sa 69 vrhunskih sportista svijeta ostvare važne rezultate.

Nakon utrke u Rinnu, Ćatović je zbog temperature bio primoran vratiti se u Bosnu i Hercegovinu, a Kazazić je produžila u švicarski grad Veysonnaz na Evropa Kup, koji se održavao 8. i 9. januara.

Prvog dana takmičenja u veleslalomu Ilma je završila na 3 , a drugi dan u disciplini slalom na 2 mjestu.

Bosanska pahuljica je ovim nastupom na Evropa kupu i osvajanjem srebrene i bronzane medalje zabilježila historijski rezultat za Paralimpijski komitet BiH.

Ukoliko uz pomoć Paraolimpijskog komiteta BiH i sponzora, uspije obezbjediti finansijska sredstva, zastavu Bosne i Hercegovine bi trebala razviti na još jednom velikom sportskom događaju – Svjetskom prvenstvu koje će se od 22. do 31. januara 2017. godine održati u italijanskom gradu Travesio.

Podržimo Bosansku pahuljicu na putu uspjeha .

 

Sretno Ilma

Related posts

Zašto svi prekrivaju kamere na svojim laptopima?

SAVJETNICI

Išaret

SAVJETNICI

Ko ima najvišu, a ko najnižu plaću u BiH?

SAVJETNICI

Leave a Comment