Bosanska genijalka – Hana Galijašević iz Velike Kladuše primljena na Harvard, Yale i Princeton  

Osamnaestogodišnja Hana Galijašević iz Velike Kladuše osvojila je stipendije za pet prestižnih univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama na koje je aplicirala, objavio je njen otac Husein.

Kako je naveo ponosni tata, Hana je osvojila stipendije za Harvard, Yale, Princeton, Amherst i Colgate. Inače, Harvard, Princeton i Yale su tri najprestižnija američka univerziteta.

“Krajem augusta počinju predavanja. Treba se pripremiti. Bravo kćeri”, poručio je Husein Neno Galijašević.

Hana Galijašević
FOTO: Hana Galijašević

Bosanska genijalka – Hana Galijašević iz Velike Kladuše primljena na Harvard, Yale i Princeton

 

Inače, Hana je krajem prošle godine na završnom turniru šampiona općeg znanja održanom u New Havenu na Univerzitetu Yale osvojila čak 14 medalja od ukupno 17 koje su se dodjeljivale. Kući je donijela tri zlatna i 11 srebrnih priznanja u konkurenciji 1.100 takmičara iz 50 zemalja.

Zanimljivo je i da je na ovo takmičenje otišla zahvaljujući porodici i donatorima u okviru kampanje GoFundMe. Hana je i koordinatorica Asocijacije srednjoškolaca u BiH koja je širom BiH organizovala akcije prikupljanja novca za njen odlazak u SAD.

S obzirom da su joj se otvorila nevjerovatna vrata prestižnih univerziteta, ostaje da vidimo šta će izabrati kao svoju buduću adresu i lokaciju studiranja.