Borba protiv krompirove zlatice: Insekticidi ili organske metode

Krompirova zlatica nam pravi probleme u zasadima krompira svake godine, tako i ove. Poljoprivrednici eksperimentišu i pokušavaju na sve načine naći spas od ovog upornog štetnika koji može da preleti više od 30 kilometara da bi pronašao biljke kojima se hrani.

Za portal www.pravisavjeti.info piše: Munib Prošić dipl.ing.agr.

Štete nastale djelovanjem krompirove zlatice su velike, smanjuje se proizvodni potencijal krompira i prinosi su nam ispod svih očekivanja. Moramo uz pomoć struke pronaći kvalitetne odgovore. Organski način borbe je najpoželjniji, ali je i najteži, traži mnogo rada i truda.

Kao osnovni korak u borbi protiv krompirove zlatice ali za bolje prinose krompira pridržavajte se plodoreda. Plodored nije izmišljotina niti bezvezni zahvat, to je smjena više kultura na jednoj površini. Za cilj ima da se konstantno ne iscrpljuje zemljište jednim hranjivom, ali i da ne pruža idealne uvjete za razvoj štetnika i korova.

Genijalni su pokušaji rješenja nekih poljoprivrednika koji su u polja krompira pustili morke. One su prirodni neprijatelj insektima, tako i krompirovim zlaticama. Čestitamo na ideji i pokušaju da se suzbije ovaj štetnik.

Kad govorimo o “prskanju” raznim organskim miksevima, jedni pokušavaju koprivom ili žarom, koja je namočena u vodi 24 sata. Kao takva je kvalitetan insekticid. Ali kombinacijom smjese od luka, koja se pripremi i upotrebljava odmah nakon pripreme.

Imali smo priliku razgovarati sa proizvođačem koji tvrdi da ne koristi ništa drugo nego smjesu koju pripremi natopljenom kamilicom. Nema potrebe da kupujete čaj od kamilice, naberite kamilicu na livadama i pokušajte, ništa ne gubite!

Na kraju ostaje stara metoda borbe, kanta i metla. Možda nepopularna metoda, ali svi ćemo se složiti jako efkasna. Na ovaj način redovnim obilaskom i uklanjanjem odraslih štetnika ali i njihovih jaja sa naličja lista smanjuje se njihovo prisustvo i spričeva se njihov razvoj. Ova metoda neće uništiti krompirovu zlaticu, ali će im otežati opstanak.

Većina proizvođača ipak pribjegne primjeni inseticida.