Image default
Arhiva

Bolovi u stopalu

Stopala su jedini dio tijela koji je uvijek pod opterećenjem bilo da sjedimo, stojimo ili ležimo budući da je uvijek u dodiru s podlogom. S godinama dolazi do stanjivanja masnog tkiva koje se nalazi ispod pete, pa hodanje po tvrdim podlogama može rezultirati bolovima u stopalu.

Bolovi se mogu javiti na bilo kojem dijelu stopala i dok bol ponekad može biti znak ozbiljnijeg stanja poput kronične bolesti ili ozljede, nekad je rezultat manje smetnje. Stopalo se sastoji od 26 kostiju koje su povezane u zglobovima.

Građom je slično mostu koje se sastoji od nekoliko poprečnih i uzdužnih svodova koje pridržavaju mišići potkoljenice i stopala. Kada je snaga mišića u ravnoteži sa silama opterećenja, stopalo može neometano obavljati svoju funkciju.

Promjene koje se javljaju na stopalu obično su najizraženije na prednjem dijelu koje je i najosjetljivije. Pretpostavlja se kako su brojne deformacije na stopalu nastale kao rezultat dugotrajnog nošenja neprikladne i uske obuće.

Hallux valgus

Najčešća tegoba s kojom mnogi imaju problema je haluks valgus ili deformacija palca. To je iskrivljenje palca na stopalu u stranu, stvaranjem bolne koštane izbočine na unutarnjoj strani korijena palca. Naziv je uveo Carl Heuter 1871. godine.

Jedan od razloga spomenute deformacije je i povećana gibljivost metatarzalne kosti koja se pod opterećenjem odmiče od ostalih kostiju te podiže položaj najniže kosti na prednjem dijelu stopala.

Dolazi do urušavanja prednjeg svoda stopala koji čine glavni dio metatarzalnih kostiju. Dolazi do širenja stopala, a ispod glavice druge i treće kosti javlja se natisak zbog opterećenja.

Ako je u pitanju blaži oblik deformacije on će se kod mlađih osoba pokušati usporiti još u razvoju. Savjetuje se nošenje udobne i široke obuće koja neće stvoriti pritisak na prste te nošenje obuće s niskom petom. Ne savjetuju se operacijske korekcije za deformacije palca bez jačih bolova, a sve samo zbog estetskog učinka.

Pokazalo se da neoperacijsko liječenje nije učinkovito i da je razvoj deformacije moguće usporiti pomoću funkcionalnih ortoza. Postoji više operacijskih zahvata koji se temelje na ravnoteži ligamenata i mišića.

Ovisno o stanju dobi pacijenta i stupnju deformacije moguće je izvesti zahvate na mekom dijelu tkivana kosti palca, prvoj metatarzalnoj kosti ili kombinaciji jednog i drugog zahvata.

Uzroci bolova u stopalu

Jedan od najčešćih uzroka su neudobne cipele koje ne odgovaraju stopalima. Razlozi mogu biti i određene bolesti i ozljede poput:

 • Dijabetesa
 • Prijeloma Ahilove tetive
 • Artritisa
 • Burzitisa
 • Periferne neuropatije
 • Osteoartritisa
 • Reumatoidnog artritisa
 • Dijabetičke neuropatije

Liječenje bolnih stopala

Liječenje će ovisiti o uzroku. Ako je u pitanju manja bol, bit će dovoljno mirovanje, a kod jače boli treba potražiti pomoć liječnika. Ukoliko se određene vrste boli ne liječe mogu dovesti do nepovratnog oštećenja.

Kako bi lakše mogli otkriti uzrok bolova važna je lokalizacija bolovaOsjetite li trnce oni se mogu javiti kao rezultat dugotrajnog ležanja ili sjedenja. Ako nisu uvjetovani dugotrajnim boravkom u određenom položaju, moguće je riječ o oštećenju živca. Oni koji imaju osjećaj kao da im mravi prolaze kroz stopala, vrlo vjerojatno imaju problema s cirkulacijom.

Bolovi na sredini stopala obično su rezultat uganuća zgloba, dok bolovi sa stranedolaze kao posljedica burzitisa.

Grčevi stopalima su najčešće razlog neudobne obuće ili nedostatka magnezija. Zbog toga se mogu javiti otečena stopala. Ako se pored toga kada pritisnete prstom ne vrati u prvotni položaj, vjerojatno se radi o edemu i potrebna je hitna pomoć liječnika.

Liječniku se obavezno treba javiti u sljedećim situacijama:

 • Dijabetičari koji imaju ranu da nije zacijelila.
 • Ako je pukla kost.
 • Javljaju se jaki bolovi s oticanjem.
 • Ne možete staviti težinu na stopalo ili ne možete hodati.

Svaka bol koja potraje duže od tjedan dana zahtijeva pomoć liječnika. Pokazalo se da kupke ljekovitim biljem mogu pomoći u rješavanju problema s cirkulacijom. Uzmite nekoliko listova osušenog ružmarina i stavite u kupku.

Pripremite i drugu posudu s hladnom vodom. Prvo noge držite u toploj vodinekoliko minuta, a zatim jednu po jednu stavljajte u hladnu vodu. Postupak ponovite nekoliko puta.

Ako je u pitanju manja ozljeda koja je nastala kretanjem možete si pomoći na sljedeći način:

 • Podignite nogu iznad razine srca.
 • Oslobodite stopalo od svakog opterećenja.
 • Stavite zavoj kako bi smanjili opterećenja na zglobu.
 • Stavite led omotan u platno na otečeno mjesto.

Pomoći može i masaža stopala koja neće samo ukloniti bolove nego će poboljšati cirkulaciju. Važno je nositi i udobnu obuću s anatomskim jastučićima od prirodnih materijala. Liječnici savjetuju konzumiranje hrane bogate magnezijem. Primijetite li da bolovi traju već neko vrijeme javite se što prije liječniku.

Related posts

Brada kao modni dodatak ali i zaštita

SAVJETNICI

Vremenski bilten

SAVJETNICI

Najviši stakleni most u Kini

SAVJETNICI

Leave a Comment