Boli vas glava, kako se najlakše riješiti boli?

Kako glavobolja ima mnogo uzroka, pažljivo pratite svoje simptome, kako biste ih mogli opisati liječniku. Većina ih je neopasna, no neke mogu biti povezane s ozbiljnijim, čak i za život opasnim bolestima.

Glavobolju možemo definirati kao bol koja je locirana iznad očiju ili ušiju, na stražnjem dijelu glave ili u zatiljku. Mnogo je uzroka glavobolja, pa ćemo vam probati pomoći da otkrijete koji je uzrok vaše glavobolje.

Nekad se radi o potmuloj boli, drugi put vas probada, a ponekad može biti tako jaka da vas tjera na povraćanje. Glavobolja može trajati nekoliko sati ili pak danima. Čak 37% glavobolja čine migrene. Razlikujemo primarne i sekundarne glavobolje. Primarne glavobolje nisu povezane (niti uzrokovane) s drugim bolestima (npr. migrena, tenzijske glavobolje i sl.), Sekundarne glavobolje uzrokuju povezane bolesti.

Najnovija istraživanja pokazuju da su joj najčešći uzroci loš protok krvi prema mozgu, te promjene u električnim tokovima dijelova mozga. No, slabiju ili jaču glavobolju mogu izazvati nagle promjene temperature, stres, snažni osjećaji, promjena tlaka, alkohol, pušenje i promjene hormonalnog ciklusa žene. Spomenimo glavobolje vezane uz menstruaciju, trudnoću, menopauzu i neke oralne kontraceptive.

No, još je uvijek velik broj glavobolja kojima je teško otkriti uzrok.

Kakvu glavobolju osjećate?

Nemojte odmah uzimati jaka sredstva protiv bolova, radije se usredotočite da biste otkrili na koji vas način boli glava. To vam može pomoći da utvrdite uzrok, a tada pokušajte ublažiti bol promjenom prehrambenih i životnih navika.

Klasična migrena
Najčešće napada samo jedan dio glave, a popraćena je grčenjem arterija. Osim snažne boli, javljaju se: osjećaj “prazne glave”, poremećaji vida, pretjerana osjetljivost na svjetlost i buku.
Pomoć: pripazite na probavu te izbjegavajte vino, čokoladu, jogurt, pivo, masna i pržena jela.

Uobičajena migrena
Opisani snažni bolovi javljaju se s mučninom, čak i povraćanjem. Povezani su s osjećajem sveopće slabosti, nadraženosti, a javlja se i depresija.
Pomoć: nemojte pušiti, kad vas uhvati kriza, ako ste pušač; općenito izbjegavajte sol i nitrite (koji se stavljaju za konzerviranje hrane i kobasica).

Što učiniti kod migrene
• Mirujte u dobro prozračenom i zamračenom prostoru
• Pijte mineralnu vodu, sokove od voća i povrća, zaboravite kavu i čaj.
• Stavite hladne obloge na čelo i oči. Ako to ne pomaže, tada stavite vruće obloge na zatiljak i zadnju stranu glave.
• Dišite duboko i mirno.
• Otklonite bolove masirajući odgovarajuće akupunkturne točke.
• Žale li se roditelji na migrenu, oko 80 posto njihove djece imat će iste probleme.

Kako glavobolja ima mnogo uzroka, pažljivo pratite svoje simptome, kako biste ih mogli opisati liječniku. Većina ih je neopasna, no neke mogu biti povezane s ozbiljnijim, čak i za život opasnim bolestima.

Tenzijske glavobolje (zbog napetosti)
Ako dugo sjedite ili stojite, te osjetite glavobolja u zatiljku, uz to će se pojaviti i osjećaj kočenja. Najčešći uzrok su stres ili živčana napetost zbog preopterećenosti poslom.
Pomoć: opustite mišiće zatiljka uz pomoć tople kupke, a najbolje će pomoći blaga masaža.

Sinusna glavobolja
Povezana je sa dubokom i konstantnom boli u jagodicama, čelu ili korijenu nosa. Bol se obično pojačava s naglim pokretima glave ili naporima, a popraćena je drugim sinusnim simptomima, poput curenja nosa, začepljenih ušiju, povišenom temperaturom i naoticanjem.
Pomoć: Ove ćete se glavobolje riješiti tako da prema uputi liječnika liječite infekciju. To se može liječiti antibioticima i kratkoročno antihistaminima ili dekongestantima. Ako se radi o nekoj drugoj vrsti glavobolje dekongestanti bi samo mogli pojačati bol.

Glavobolja s probadanjem
Bol je prodorna, kao da sijeva kroz glavu, a najjače se koncentrira u unutrašnjim uglovima očiju. Oči suze i javljaju se grčevi i znojenje. Takav oblik glavobolje često je nasljedan.
Pomoć: izbjegavajte alkohol, duhan, toksične tvari.

Radi pomanjkanje kofeina
Bolovi koji se javljaju lokalno u središtu i sa strane gornjeg dijela čela u obliku stalne boli koja ne kuca. Tipična je za redovite ovisnike o kavi koji je zbog nekog razloga nisu popili otprilike 18 sati. Kofein, naime, izaziva stezanje krvnih žila, pa ako izostane redovita količina, promjene u glavi izazivaju bolove (kofeina, osim u kavi, ima u kakau, čaju i napicima na bazi kole). Ako se, naprotiv, takva bol javi kad popijete kavu ili napitak s kolom, vjerojatno je uzrok nepodnošenje kofeina.

Uzrok – kemijski aditivi
Ako se bol javi kucanjem i pritiskom na sljepoočnice, uz osjećaj stezanja usred čela, vjerojatno su uzroci aditivi u hrani (pogotovo u kobasičarskim proizvodima), a najčešće neki spojevi koji se stavljaju za pojačanje mirisa u industrijskim proizvodima (kocke i slčno).

Glavobolja zbog gladi
Glavobolja posred čela može se javiti ako ste dugo gladni, što znači da je pravi uzrok glavobolje pad šećera u krvi (hipoglikemija). Javlja se mučnina, osjećaj tuposti, mišići se tresu, dlanovi i stopala znoje.
Pomoć: uzmite složene ugljikohidrate (kruh, riža, tjestenina) i to češće, u malim obrocima.