Bol između lopatica

Bol između lopatica može biti posljedica bolesti pluća, neispravnog držanja, povrede, pretjerane upotrebe ramena ili povrede. Lopatice predstavljaju kosti koje se nalaze na vrhu leđa i povezane su s ključnom kosti, gornjom kosti ruke te s mišićima u području vrata.

U posljednje vrijeme je zabilježen sve veći broj onih koji imaju problema s bolovima u lopatici, a koju opisuju kao bol koja počinje u leđima ili gornjem dijelu kralježnice. Lopatica je kost koja ima luk, a tetive se pružaju od luka do mišića kako bi ih mogli povezati.

Upravo upala tetiva može dovesti do boli koja ubrzo počinje utjecati na kvalitetuživljenja. Dođe li do boli na području lopatica osoba će sve teže moći podizati ruku, a može se javiti i ograničenost u pokretima kada je u pitanju gornji dio tijela. S vremenom će vam biti sve teže kretati se, nositi stvari, a osjećat ćete nelagodu dok sjedite, spavate ili stojite.

Bol između lopatica u najvećem broju slučajeva javlja se kao posljedica lošeg držanja, pa kako bi se što prije riješili neugode potrebno je ispraviti leđa i odrađivati vježbe za jačanje mišića na tom području. Za vježbe je najbolje obratiti se stručnjaku.

Bol se može javiti i zbog dijabetesa. U tom slučaju bol obično kreće u gornjem dijelu trbuha i pritom se širi između lopatica. Javlja se obično u isto vrijeme i nakon jela.
Bol između lopatica može se javiti i kao posljedica istegnuća mišića gdje prilikomgrčenja dolazi do boli kod lopatica uslijed dubokog disanja. Bol ponekad može biti povezana i s manjkom sna te nepravilnom prehranom u kojoj nema dovoljno potrebnih nutrijenata.

Česta izloženost stresu isto može rezultirati neugodom u gornjem dijelu leđa, prilikom čega konstantni psihički kao i fizički napori mogu dovesti do boli i otežanog kretanja. Artritis i osteoporoza su još jedan mogući uzročnik boli u području lopatica.

Osjećate li bolove dok odmarate ili radite, a traju već nekoliko dana, važno je da se što prije obratite liječniku kako bi mogao utvrditi gdje je problem i zašto je došlo do boli. Što se prije otkrije razlog, moći ćete normalno funkcionirati i raditi ono što želite bez da razmišljate o tome hoće li vas ponovno početi boljeti.