Image default
Arhiva

Bojenje tkanine prirodnim bojama

Još su stari Egipćani razvili vještinu farbanja tkanina i odjeće prirodnim bojama, a bojenje tkanine prirodnim bojama primjenjivalo se i u naši krajevima od davinana. Kod nas se za prirodno farbanje odjeće najčešće koriste sljedeće biljke: kora, list i ljuske oraha, kora i list jasena, list dunje, lipe, breskve, paradajza, kantariona, jabuke i jove. Pored toga, često se koriste i kora bresta, lipe, vrbe, topole, jasena i leske, kao i korijen kukureka i koprive, a posebno veliku primjenu imalo je lišće crnog luka.

Od ovih, ali i od brojnih drugih biljaka dobivane su različite boje: crvena, žuta, zelena, modra, narandžasta, smeđa, siva, crna. Svaka od ovih boja, zavisno od umješnosti bojadžije, davala je raznovrsne nijanse. Bojadžijski zanata je nekada bio jako cijenjena vještina, a neki od recepata starih načina za bojenje tkanine prirodnim – biljnim bojama sačuvani su do danas. U nastavku teksta saznajte kako da to uradite sami uz pomoć naših domaćih biljaka.

Kako obojiti tkaninu u crno

List oraha

Uzeti 2-3 kg orahovog lišća i potopiti u 10-12 litara vode, pa ostaviti da odstoji 5-6 dana, dok listovi ne puste boju. Lišće se potom vadi, a dobivena obojena tečnost koristi za bojenje tkanine kuhanjem. Od dužine kuhanja zavisi kakva će biti nijansa crne boje. Kraćim kuhanjem dobiva se smeđa boja, a dužim kuhanjem intenzivna crna. Tkanina se potom vadi se iz lonca i ispira sirćetom sve dok pušta boju.

Kora oraha

Zavino od količine tkanine, određuje se i količina kore koja je potrebna za bojenje. Ona se potapa u sud sa vrelom vodom, potom se poklopi i ostavi da odstoji 24 sata. Dobijva se crno obojena tečnost koju zatim treba procijediti da bi se odstranila kora, pa se u procijeđenu tečnost, dok je još vrela, dodaje vunena ili pamučna tkanina i ostavlja da odstoji u tečnosti jedan dan, uz povremeno miješanje. Zatim se ispira sve dok ispušta boju i suši.

Kora jasena

Stavlja se u hladnu vodu i kuha dok voda ne proključa. U dobivenu ofarbanu i pricijeđenu tečnost doda se jabučna ili neka druga kiselina i malo soli. Kisela sredina omogućuje bolje vezivanje boje za tekstil. Na ovakav način boji se isključivo vunena tkanina i ne može se dobiti intenzivna crna boja, već crno-siva ili smeđa boja, zavisno od dužine vremena bojenja.

Kako ofarbati tkaninu u crveno

Kora bresta

Kora bresta se isitni i kuha u kazanu 1-2 sata, na tihoj vatri. Dobivena tečnost se procijedi i koristi za bojenje vune u tamno crvenu (bordo) boju.

Kako obojiti tkaninu u žuto

Ljuska crnog luka

Određenu količinu ljuski potopiti u hladnu vodu i ostaviti nekoliko dana da odstoji. Nakon toga tečnost je potrebno zagrijati do ključanja i kuhati dok ne postane tamno žuta. Nakon hlađenja dobivena obojena tečnost se procijedi kroz platno. U procijeđenu tekućinu dodaje se šaka soli, pa se ponovo zagrijeva do ključanja. Poslije toga se u još vrelu vodu stavlja materijal pripremljen za bojenje, koji nakon bojenja treba dobro isprati i osušiti.

List bijelog duda

2-3 kg lista bijelog duda i malo stipse (alauna) u prahu treba potopiti u 10 l vode i zagijava do ključanja. Ohlađena i procijeđena tekućina se ponovo zagijava dok ne provri, pa se u nju dodaje željena tkanina. Nakon bojenja obojeni materijal se ispira i suši na uobičajen način.

Savjet plus

Biljnim materijalima dodajу se odabrane mineralne soli koje omogućuju da se boja bolje veže za tkaninu. U tu svrhu najčešće se koriste zelena galica (vitriol), modra galica (plavi kamen, bakrov sulfat)  ili stipsa (alaun).

Zatim se u odgovarajuću posudu koja sadrži boju i sa dodatkom mineralnih soli potapa čista tkanina (važno je da bude dobro oprana kako bi se dobila što ravnomernija boja) i zagijeva određeno vrijeme prema propisanoj temperaturi, uz povremeno miješanje. Tkaninu koja se želi obojiti prije bojenja treba nakvasiti i potom dobro ocijediti.

Related posts

Ako kupujete nove zimske gume, pazite šta vam prodaju

SAVJETNICI

Pozivnica pčelarima

SAVJETNICI

Vremenski bilten

SAVJETNICI

Leave a Comment