Šta znate o GP Bogovolja

U najjužnijem dijelu općine Cetingrad nalazi se Bogovolja.

Naselje se razprostire uz cestu koja preko Kruškovače vodi prema Cetingradu uz istočni rub polja, po kojem teče rijeka Korana.

Po Korani teče i granica sa susjednim gradom Slunj.

Iz Bogovolje se prema jugu pruža lijep pogled preko planine Mašvina na Ličku Plješivicu.

Kroz naselje prolazi biciklistička staza Slunj – Cetingrad – Slunj.

Na kraju naselja pred mostom preko Korane, nalazi se granični prijelaz sa Bosnom i Hercegovinom.

Granični prijelaz za pogranični promet Hadžin Potok – Bogovolja od utorka, 1. kolovoza, te u naredna tri mjeseca bit će u funkciji za međunarodni promet putnika.

Odlukama Mješovite komisije za praćenje provođenja Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima odobren je privremeni

međunarodni promet putnika preko stalnih graničnih prijelaza za pogranični promet Duži – Imotica (od 12.7.2017.), Orahov Do – Slano (od 14.7.2017.) i Hadžin Potok – Bogovolja (od 1.8.2017.) u trajanju od tri mjeseca.

Hadžin Potok je naselje koje teritorijalno pripada Cazinu, ali je od centra grada udaljeno više od 30 kilometara.

Bliže ovom mjestu je Slunj u susjednoj Hrvatskoj koji je udaljen oko 20 kilometara.

Posebnu korist imat će stanovništvo u ovom dijelu BiH, ali i u susjednoj Hrvatskoj, kako zbog činjenice da sa obje strane granice imaju poljoprivredna imanja, šumu, do kojih su putovali i do stotinjak kilometara, tako i zbog čestih prelazaka granice prilikom dolaska kući iz zapadnoeuropskih zemalja.

Prvi korisnici graničnog prijalaza istaknuli su da će to predstavljati veliku korist za građane s obje strane granice, a tako i za općinu. Ovim je znatno skraćen put prema Dalmaciji, Zagrebu, Sloveniji, ali i ostalim europskim zemljama, jer primjerice do tzv. ličke magistrale je 16 kilometara. U tom pravcu već su pokrenute aktivnosti da dobije stalni status međunarodnog putničkog prometa i to iz lokalnih zajednica s obje strane granice.

Granični prijelazi
Postaja granične policije Maljevac:

stalni međunarodni granični prijelaz za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Maljevac – Velika Kladuša, telefon: 047/664-560

stalni granični prijelaz za pogranični promet Pašin Potok – Zagrad, telefon: 047/664-451 (radno vrijeme od 6 do 22 sata)

stalni granični prijelaz za pogranični promet Bogovolja – Hadžin Potok, telefon: 047/664-452 (radno vrijeme od 6 do 22 sata).