Image default
Arhiva

Bob Geldof odbio nagradu zbog genocida nad Rohinjama u režiji Aung San Suu Kyi

Geldof pobrao simpatije svojom gestom

Ističući da vraća nagradu koja je mu je dodijeljena, Geldof je kazao da ne želi ništa dijeliti s osobom koja je odgovorna za etničko čišćenje arakanskih muslimana

Bob Geldof se odrekao nagrade koju ima i mijanmarska čelnica

 Irski pjevač Bob Geldof odrekao se Nagrade za mir grada Dublina, jer isto odličje ima i ministrica vanjskih poslova i liderka Mijanmara Aung San Suu Kyi.

“Ne želim dijeliti ništa sa čelnicom Mijanmara Kyi. Stidimo se zbog njene veze s našim gradom. S njom ne smijemo imati nikakva posla. Mi smo je nagradili, a ona nas je osramotila“, saopćio je Geldof u pisanoj poruci javnosti.

Ističući da vraća nagradu koja je mu je dodijeljena, Geldof je kazao da ne želi ništa dijeliti s osobom koja je odgovorna za etničko čišćenje arakanskih muslimana.

Geldof je također poručio da će ponovo prihvatiti dublinsku nagradu ako Gradska skupština poništi odlikovanje dato čelnici Mijanmara.

Nedavno je Gradska skupština Oxforda povukla sličnu nagradu koju je ranije dodijelila prvoj ženi Mijanmara Kyi, a njen portret je uklonjen iz hodnika Univerziteta u Oxfordu na kojem je studirala u periodu 1964.-1967. godine.

Arakanski muslimani Rohingye su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a od 25. augusta se suočavaju s novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je porušila najmanje 200 muslimanskih sela iz kojih je najmanje 603.000 mještana primorano na bijeg ka susjednom Bangladešu.

trt

Related posts

Sadite li sadnice na ispravan način?

SAVJETNICI

Martovski radovi u bašči i cvijetnjaku

SAVJETNICI

Biometeorološka prognoza

SAVJETNICI

Leave a Comment