BNV donirao udžbenike za prvu generaciju srednjoškolaca koji uče na bosanskom

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i Grada Novog Pazara danas su u dvije novopazarske srednje škole za prvu generaciju koja sluša nastavu na bosanskom podijelili udžbenike, javlja Anadolu Agency (AA).
 BNV donirao udžbenike za prvu generaciju srednjoškolaca koji uče na bosanskom

BNV je u cilju unaprjeđenja nastave pokrenuo projekat nabavke udžbenika za učenike srednjih sandžačkih škola u kojima se nastava odvija na maternjem bosanskom jeziku.

Predsjednik BNV-a Sulejman Ugljanin je tokom susreta sa učenicima koji pohađaju nastavu na bosanskom i podjele udžbenika istakao da su oni u prednosti u odnosu na njega i starije generacije, poručivši ima da slušaju ustav i zakon i koriste se svojim pravom.

Ukazujući bitnost učenja na maternjem jeziku Ugljanin je prvoj generaciji Medicinske škole u Novom Pazaru koja cjelokupnu nastavu pohađa na bosanskom jeziku poželio uspjeh u sticanju znanja

“Bošnjaci su jedan od najstarijih pismenih i civilizovanih naroda na Balkanu i Evropi. Bošnjaci su narod koji evropski živi, evropski misli i evropski radi. Kao pripadnici tog naroda imate pravo da se obrazujete na svom jeziku i pismu i budete sretni u sadašnjosti i sigurni u budućnosti”, rekao je Ugljanin.

Potpredsjednik BNV-a i direktor Centra za bošnjačke studije (CBS) Esad Dždužo je podsjetio da je kompletna nastava za srednjoškolce uvedena u Tutinu prije pet godina i ukazao da BNV na školskim programima radi zajedno sa Ministarstvom prosvjete Republike Srbije.

On je najavio da će od ove godine, pripadnici manjina u Srbiji, maturski ispit polagati na maternjem jeziku, i, kako je naveo, bez polaganja prijemnog moći će da upišu fakultet.

“Vi ste privilegovana generacija koja će sa svojim identitetom, sa znanjem o svom jeziku, historiji, kulturi, se družiti i takmičiti sa svojim vršnjacima drugih nacionalnosti”, poručio je Džudžo.

Učenica “I-A” odjeljenja Medicinske škole u Novom Pazaru Fatima Hašanin je rekla da će im udžbenici omogućiti bolje obrazovanje ali i unaprjeđenje svog maternjeg jezika.

“Biće nam znatno lakše jer ćemo maturski ispit polagati na svom jeziku koji mnogo bolje znamo od nematernjeg jezika. Posebno nas raduje što nećemo polagati prijemni za upis na fakultet”, kazala je Fatima.

Članovi delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Grada Novi Pazar danas su dodijelili udžbenike učenicima Medicinske škole i Ugostiteljske škole u Novom Pazaru, a planira se podjela ostalim srednjim školama u Sandžaku do kraja nedjelje.

Realizacijom ovog projekta BNV je za učenike osiguralo udžbenike matematike sa zbirkom zadataka i čitanke kao i udžbenike iz grupe nacionalnih predmeta historije, likovne i muzičke kulture.

Projektom je obuhvaćeno 1.091 učenik koji je ove školske godine upisao prvi razred srednje škole u Sandžaku kao i 300 učenika viših razreda srednjih škola u Tutinu i Sjenici koji, takođe, pohađaju nastavu na bosanskom jeziku.
Prema podacima BNV-a, predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji, od ove 2016/2017. školske godine u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici nastavu na bosanskom u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, pohađa ukupno 14.545 učenika. Nastava na bosanskom jeziku se ne organizuje u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši.
Bosanski jezik u nekim školama u srbijanskom dijelu Sandžaka uveden je još 2006. godine.

Cjelokupan obrazovni program na maternjem jeziku, prvi put u historiji, od 2013. goidne počeli su slušati učenici u prvom i petom razredu osnovne i prvom razredu gimnazija i srednjih škola u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici.

AA