Image default
Arhiva

Blago mami koja ima cura!

Blago mami koja ima cura! (Y) ?
Nije da se hvalim,ja imam jednu hvala Allahu al’ zlata vrijednu.Moja ?

Koliko je vrijed­nost odgojiti dvije kćeri Vjerovjesnik kaže:

“Musliman, koji odgoji dvije kćeri da im i omogući vjersku i svjetovnu naobrazbu, te ih osposobi za samostalan život i li­jepo s njima postupa, biće nagraden džennetom” (IPH, 1455).

cetvorka

Koliki je značaj i težina odgoja dobro ilustriraju slijedeće Poslani­kove riječi:

“Bolje je da neko od vas odgoji svoje dijete kako treba u duhu islama nego da svaki dan podijeli sirotinji vrijednost sadaka i fitre”. (IPH, 1284)

Kakve sve posljedice i teškoće donosi neodgojeno dijete svojim roditeljima svjedoči slijedeći hadis:

“Nije ti neprijatelj čovjek koga u borbi ubiješ i stekneš zvanje gazije, ili on tebe ubije pa postaneš šehid i zaslužiš džennet. Pravi ti je neprijatelj tvoje neodgojeno dijete koje je iz tvoje kičme poteklo. Zatim, neprijatelj ti je i tvoj imetak koji si svo­jim rukama zaradio a on ti postao jedina preokupacija”. (I.P.H, 1359)

Šta je najveća vrijednost, najskuplja dragocjenost i najljepši uk­ras koji roditelji mogu ostaviti svojoj djeci?, odgovara Vjerovjesnik:

“Lijep odgoj je najvrednije nasljedstvo koje roditelj može os­taviti svome djetetu” (I.P.H, 1463).

Kao što govori o značaju i veličini odgoja dvije kćeri Vjerovjesnik ističe fadilete i dobrote odgoja tri kćeri na islamski način:

“Ko na halal-način odhrani tri kćeri, lijepo ih odgoji i ljudski s njima postupa, kao nagradu zaslužuje džennet”. (I.P.H. 1670)

Od odgojenog mladića ili djevojke nema samo fajde on i ona, njihovi roditelji, rodbina, komšije već i ljudi uopće:

“Ko potječe od dobre i plemenite porodice i rodi se i odgoji u čestitoj sredini, njegova će prisutnost u društvu biti ugodna i poželjna”. (I.P.H, 1718)

Jedna od stvari u odgoju djece kojoj se trebaju naučiti od najra nije mladosti, čim saznaju za sebe, jeste islamski pozdrav:

Related posts

The Fate of the Furious: The Cuban Mile Scene (VIDEO)

Znaš li koje su prednosti geotermalnog grijanja?(VIDEO)

Milch Jörgen Hemme traži radnika mljekara

Leave a Comment