BKC: Promovisana knjiga Tradicionalna bosanska jela

Novi projekat je iza nas: BMG, Modrački mornari i Općina Živinice Općina.

Knjigu potpisuju članovi KUD Modrački mornari iz Šerića, koju uređuje Mehmed Pargan, dok redakcijiski odbor sačinjavaju predsjednica Sekcije Žene za tradiciju Sanela Čičkušić, predsjednik Modračkih mornara Samir Čičkušić, te Elma Halilčević, Edin Čičkušić i fotografije Emina Imširović.

O knjizi je velikom broju prisutnih govorio urenik Mehmed Pargan koji je između ostalog rekao:

“Ova publikacija oslikava običaje u prehrani i kulirnarske tradicije šireg područja Živinica, donoseći recepture koje su sa koljena na koljeno prenošene decenijama i stoljećima, dobijajući kroz vrijeme kvalitetnu, a vrlo često nužnu transformaciju.Sve recepture jela prikupljene su na području Šerića, jer je projekat istraživanja pretpostavljao da se prikazivanjem potpuno zaokruženih osobenosti mikrosredine, može adekvatno predstaviti cijelo područje općine Živinice, pa čak i šire, čitavog područja Tuzlanskog kantona.Knjiga ima veliki značaj za bilo koja etnografska istraživanja područja sjeveroistočne Bosne u budućnosti, a zasluge za to pripadaju članovima KUD Modrački mornari na čelu sa Sanelom Čičkušić”.

 

Tokom večeri na sceni je izveden prigodan program, uz nastupe Vokalno instrumentalnog sastava Dunje, koji djeluje pri KUD Baščaršija iz Sarajeva. One su takođe uspješno izvele pjesmu uz zvuke  tepsije koju su vješto okretale i tako proizvodile zvuk (tepsijanje). Svakako, nije moguće bilo zamisliti promociju bez  nastupa folklorne družine Modračkih mornara sa spletom igara iz Podrinja.

Veliki teret, ali sa dosta ljubavi i predanosti, pripisujemo Saneli Čičkušić, bez koje ova knjiga ne bi ugledala svjetlost dana.

“Ja sam ovaj projekt o izdavanju knjige o jelima našeg kraja predstavila na prvom sastanku Savjeta žena čije je iniciranje pokrenuo općinski načelnik dr.Samir Kamenjaković. Moja ideja je prihvaćena, te smo tako dobili podršku od strane naše općine, pa se zahvaljujemo svima koji su pomogli izdavanje ove knjige.Cilj nam je bio da se zabilježe recepti i izda kuharica, a kroz ovaj projekt istraživanja mladi su sticali iskustvo radeći u timovima, što je rezultiralo prikupljanjem mnoštva recepata.Ova kuharica će predstavljati Šeriće, Živinice i BiH svugdje gdje budu nastupali Modrački mornari, ali i naši gosti koji nam dolaze na večeri folklora sigurno će biti zadovoljni našom tradicijom u kulinarstvu. Takođe, svi koji ste večeras prisutni imat ćete priliku da recepte koje smo predsatvili u knjizi degustrirati”, rekla je na kraju promocije knjige “Tradicionalnih bosanskih jela sa područja Živinica” Sanela Čičkušić.

I tako, nakon sadržajnog programa promocije knjige, obogaćenom folklronom tradicijom, svi prisutni su bili zadovoljni nakon što su isprobali mnoštvo pripremljenih slanih i slatkih jela s područja Šerića./Š.G./

Zivinice ba

Vaš komentar na članak: