BIZOO Angel Network: Poslovni anđeli u Bosni i Hercegovini

BIZOO Angel Network je organizacija vodećih BiH preduzetnika koji kontinuirano rade na otkrivanju i investiranjuu nove i inovativne startup kompanije sa područja Bosne i Hercegovine. Zajedno sa BIZOO startup akcelerator programom, BIZOO Angel Network predstavlja platformu za povezivanje investitora, startup kompanija i mentora koje žele da se uključe u razvoj lokalnog startup ekosistema.

BIZOO Angel Network svojim članovima pruža raznovrsne usluge i savjete, te organizuje redovne sastanke i obuke vezane za investicije u lokalne startup kompanije. Svi članovi BIZOO mreže poslovnih anđela će imati mogućnost da budu mentori startup kompanijama iz BIZOO akcelerator programa koje su im interesantne i/ili u koje bi investirali. BIZOO program je podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Pored redovnih mjesečnih sastanaka, BAN će organizovati i godišnju konferenciju namjenjenu svim trenutnim i budućim članovima, gdje će isti imati priliku da čuju primjere i iskustva svjetskih stručnjaka iz domene startup biznisa i investicija.

O poslovnim anđelima

Poslovni anđeli su fizička ili pravna lica koja individualno ili koz vid udruživanja ulažu svoj kapital, znanje i poslovne kontakte u razvoj poslovnih ideja sa potencijalom za brz rast.

Investiranje poslovnih anđela je važno za razvoj preduzetništva i izgradnju budućih uspješnih kompanija. Konvencionalni kapitalni fondovi su teže dostupni startup kompanijama koje se nalaze u ranim fazama razvoja poslovanja. Najčešće investicije u startup kompanije su realizovane od strane samog osnivača i njegovih prijateja i porodice. Postojanje poslovnih anđela na tržištu popunjava prazninu između neformalnog i institucionalnog investiranja i predstavlja važnu ulogu za razvoj lokalnog startup ekosistema.

https://www.youtube.com/watch?v=duwqV97YtnU

Mladi kreativci obično imaju dobre poslovne ideje, ali ne i potreban novac. Poslovni inkubatori dobro su mjesto da pronađu poslovne mentore, ali i izvore finansiranja. Redovito se mladi kreativci i poslovnjaci susreću u inkubatorima i poduzetničkim akceleratorima.

Postojeći inkubatori u Bosni i Hercegovini:
 • Poslovni inkubator Brčko
 • Poslovni inkubator Mostar
 • Nezavisni biro za razvoj Modriča (Inkubacioni centri u Modriči i Šamcu)
 • Poduzetnički inkubator Prijedor
 • Poslovni inkubator Sarajevo
 • Razvojno poslovni centar Tuzla (inkubatori Lipnica i BIT Centar)
 • Razvojne institucije Zenica (Lokalna razvoja agencija ZEDA, Poslovna zona, i Biznis inkubator Zenica – BIZ.)
 • Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče
 • Poslovni inkubator Zavidovići
 • Poslovni inkubator Jablanica
 • Poslovni inkubator Trebinje

Poslovni inkubatori, neovisno o pravnom obliku poslovanja ili o osnivačima, uglavnom pružaju slične usluge svojim startup kompanijama, a koje možemo podijeliti u osnovne skupine:
a) Usluge najma radnog prostora po povoljnijim uvjetima od tržišnih s mogućnošću mijenjanja istih ukoliko postoji stvarna potreba; vrijeme inkubacije uobičajeno traje 3-5 godina s tendencijom smanjivanja subvencije najma prostora. Najveća subvencija najma prostora je u prvoj godini boravka startup kompanije u inkubatoru, a potom se progresivno smanjuje sljedećih godina. Tako startup kompanija u svojoj fazi odraslosti može samouvjereno napustiti prostor inkubatora i osamostaliti se.
b) Korištenje zajedničkih prostorija i infrastrukture koja obuhvaća sale za sastanke, konferencijske sale, recepciju, čuvare, kantine, prateće osoblje i opremu kao npr. fotokopirni strojevi, Internet pristup, laboratoriji za istraživanje; ova usluga poslovnih inkubatora omogućuje startup kompanijama inkubatora smanjenje troškova, a zajedničko druženje potiče ih na suradnju i umrežavanje.
c) Korištenje komunalnih usluga (električna energija, plin, telefon) po povoljnijim uvjetima; neosporno je da dijeljenje komunalnih usluga u značajnoj mjeri pojeftinjuje poslovanje startup kompanijama, naročito uštede prilikom priključaka na plin, vodu, električnu energiju itd. Navedene usluge, međutim, ne mogu znatno utjecati na uspješnost poslovanja startup kompanija ukoliko nisu prisutni i ostali elementi kvalitetnog poslovanja malih poduzetnika.
d) Poslovne usluge – savjetovanje i podrška poslovanju poduzetnika, planiranje poslovnih poduhvata, podrška pri pristupu financiranju poslovnih poduhvata, usluge promocije, organizacija sajamskih nastupa; računovodstvene usluge; sektor poslovnih usluga i savjetovanja može doprinijeti razvoju startup kompanija u poslovnim inkubatorima, a praksa je pokazala da mali i srednji poduzetnici nisu voljni plaćati takove usluge po tržišnim cijenama i da bi one tada dodatno opterećivale poslovanje poduzetnika. Poslovne usluge koje inkubatori nude mogu povećati kvalitetu poslovanja poduzetnika i smanjenje rizika u poduzetničkom poduhvatu. Naravno, poslovne usluge kao integralni servis inkubatora prema firmama-stanarima bit će uspješne, samo ako to one prepoznaju i primjenjuju u svom poslovanju.
e) Financiranje inicijalnim sredstvima – ovaj dio usluga vezan je isključivo uz europske poslovne inkubatore koji su sposobni kroz različite oblike financiranja rizičnim kapitalom omogućiti razvoj poduzetničkih poduhvata koji se odnose na inovativne startup kompanije. Poslovni inkubatori mogu doista postati “rasadnici” dobrih poduzetničkih ideja i poduhvata, Pri tome su važni kriteriji odabira poduzetnika i naravno sektor iz kojeg dolaze. Inkubatori također predstavljaju učinkovit alat promoviranja poduzetničkih aktivnosti.

Poslovni anđeli u Bosni i Hercegovini

Poslovni anđeli također daju prvi novac da bi ideja prerasla u prototip, a kasnije da bi se krenulo u pravu proizvodnju. Taj inicijalni kapital na engleskom se naziva “seed capital”, a u doslovnom prijevodu bi bio sjemenski kapital. I to je upravo to – novac koji se daje za sjeme, odnosno ideju, koja treba niknuti u lijepu poslovnu priču. Poslovni anđeo obično u vrlo ranoj fazi daje novac kako bi se razradio poslovni plan, strategija razvoja i napravio prototip proizvoda ili usluge. Poslovni anđeli su obično neformalni individualni investitori koji svojim iskustvom savjetuju mlada preduzeća i poduzetnike i pomažu njihovom budućem rastu. Najveća vrijednost ovih anđela jest upravo pružanje ekspertize, vještina i poslovnih kontakata. Osim toga njihova karakteristika je da oni prvenstveno ulažu u sektore koje razumiju i u regiju koju poznaju. Poslovni anđeli uvijek investiraju u projekte koji imaju potencijal za brzi rast. Projekt mora biti takav da nudi nešto inovativnije i novije nego što trenutno postoji na tržištu da bi se mogao ostvariti određeni profit. BIZOO Angel Network formiran je od strane bh. poduzetnika čiji je cilj otkrivanje i investiranje u nove inovativne kompanije s visokim potencijalom. BIZOO Angel Network zainteresiran je da čuje sve start up projekte i pomogne malim i srednjim preduzećima iz svih sektora u BiH.

Finansiranje koje omogućavaju poslovni anđeli popunjava prazninu između osnivača, obitelji i prijatelja na najnižem kraju spektra i institucionaliziranih rizičnih kapitalnih fondova na najvišem kraju spektra. S druge strane, znanje i stručnost, te želja za vraćanjem duga društvu kroz ono što najbolje rade, a to je poduzetništvo, druga je krucijalna prednost poslovnih anđela u njihovom razvoju i komercijalizaciji startupa te malih i srednjih poduzeća u BiH. BIZOO mreže poslovnih anđela/investitora predstavljaju krunu BIZOO Akcelerator Programa.

Najmanja ulaganja u jednu ideju kreće se od 20.000 do 40.000 eura, a najveća ulaganja variraju čak i do jedne milijarde, na primjer u farmaceutsku industriju i nove tehnologije. Mreža poslovnih anđela BiH trenutno nije zainteresovana da prima prijave koje se kreću ispod 20.000 eura, a investicije se mogu kretati i do nekoliko miliona eura.