Biser iz Podrinja: Bosanka Šeherzada

Bosanka

Moja poštovana fb prijateljica je rođena u Srebrenici a živi u Konjević Polju. Prije Šeherzade niko u njenoj široj familiji nije studirao. Lako se odlučila koji ce fakultet upisati ali odluka gdje će ga pohađati, bila je…teška!

Mnoge njene druge su prije nje napustile zavičaj da bi studirale u Tuzli ili Sarajevu, mogla je i ona. Znala je da je bilo dovoljno samo da poželi i njeni roditelji bi, ako treba, odvajali od svojih usta, samo da njoj ništa ne fali. Mogla je lako ostaviti zavičaj i roditelje.

Imala je izbor!

Šta bi izabrali vi?

Šta bi izabrala većina djevojaka njenjih godina na njenom mjestu!

Ko nije živio na selu ne zna koliko u tim poslovima znače svakog dana jedne ruke više. Ne zna šta znači živjeti od svoga rada obrađujući zemlju.

Šeherzada je znala.

Kad je bila mala i nejaka, nije im mogla pomagati. Tad su roditelji bili njena snaga.

Sad kad je odrasla, odlučila je da im uzvrati. Rekla je ne i Tuzli i Sarajevu! Odlučila je da ostane u zavičaju, sa roditeljima. Da živi seoskim životom, da pomaže svojim roditeljima u svemu i pored svega toga…da studira.
Danas je Šeherzada Memic apsolventica i ostala su joj, Bogu fala, jos tri ispita. Studira u rodnoj Srebrenici u kojoj Pravni fakultet Univerziteta Istocno Sarajevo, ima svoje odjeljenje.

Zbog svega navedenog, ako ikad išta u životu zabrljam i ako mi ikad bude trebao pravnik, biće to moja fb prijateljica Šeherzada Memic.

Za mene je ona BOSANKA u pravom smislu te rijeci.

Odolila je svijetlima velegrada, ostala u svom zavičaju, pri ruci svojim roditeljima i evo došla do samoga kraja. Poštujem sve pošteno “zarađene” diplome ali ova mi je nekako posebno draga.

I ako ima tih, štono’ kažu “halal para” za hadž, ovo ce onda biti halal diploma. Ako ni zbog čega drugo ono zbog toga što nije svojim roditeljima prvom prilikom, okrenula leđa…a mogla je!

Nekad bi ovo bila obična priča…danas je ona neobična.

Danas novinari i novinarčići prave reportaže o svemu i svačemu.

Kad bi znali mogli bi u ovoj jednoj priči o Šeherzadi, sročiti nekoliko tema i isto toliko pozitivnih poruka o Bosni i nama.

Kad bi znali…ta reportaža bi bila…zlata vrijedna!
Kad vec nema reportaže…ima makar ove moje male priče o mojoj dragoj i poštovanoj prijateljici Šeherzadi Memic.

Djevojci koja se ne stidi svog porijekla.

Bosankom…koja nema potrebe da nanosi rumenilo na svoje obraze.
Njih… njen zavičaj, bosanskom ljepotom…sam zarumeni!

Za portal www.pravisavjeti.info piše : Husein Ališa