Stevija: Malo o njoj znamo, a tako je zdrava

Stevia Rebaudiana biljka je iz porodice Compositae koja je kod nas slabo poznata. Potiče iz dalekog Paragvaja gdje se više od 1500 godina koristi kao zaslađivač gorkih ljekovitih pripravaka, čajeva i ostalih napitaka. Krajem 19. stoljeća Steviju je “otkrio” talijanski botaničar Bertoni i tako omogućio njezin uzgoj i u drugim krajevima svijeta.

Za Portal www.pravisavjeti.info piše: Munib Prošić dipl. ing. agr.

Jedna od najzanimljivijih stvari vezanih za nju je to da smanjuje želju za duhanom,odnosno pušenjem, zbog toga odmah u potragu za Stevijom.
Njeni lističi se mogu direktno upotrebljavati nakon branja, pogodna je čak i za djecu, ne izaziva ovisnost. Regulira šećer u krvi, pa se preporučuje dijabetičarima.
Pomaže našoj probavi, a također i kod raznih oblika bolesti desni i zubiju kojima inače, znate i sami, slatko šteti.
Pomaže kod dijeta za mršavljenje i različitih ovisnosti.

Listići smanjuju želju za slatkišina, a pomažu smanjiti i osjećaj gladi. Znači i dalje bismo uživali u slasticama, samo bi se želja za njima smanjila. Za sve one koji se ne mogu iskontrolirati, sa stevijom samokontrola više nije problem.
Učinak blagog smanjenja tlaka je primjećen kod svakodnevnog uzimanja stevije u obliku tekućih koncentrata napravljenih od njezinih suhih listića.
Kod redovite upotrebe pokazalo se da regulira i šećer u krvi, što je opet jače izraženo ukoliko koristimo koncentrat.

Čaj od Stevije i napitci, ukoliko se piju svakodnevno, poprilično smanjuju mogućnost pojave prehlade ili gripe.

Medicinska istraživanja dokazuju, unesen preko usne šupljine cink teži uništavanju virusa samim kontaktom.
Redovitom upotrebom Stevije u bilo kojem obliku, prilično se smanjuje karijes i krvarenje desni. Te probleme s ustima nam rade bakterije koje se tada muče s probavljanjem glikozida, te zbog toga umru.

Svakodnevna upotreba poboljšava dah u ustima i zdravlje naših zuba. Jer, bakterije naslagane na jeziku i zubima koje uzrokuju zadah iz usta su morale umrijeti radi problema s probavom.
Po tom pitanju napravljeno je dosta znanstvenih istraživanja koja potvrđuju pozitivne učinke upotrebe stevije na oralnu higijenu.
Za smirivanje probavnih smetnji, bolova u trbuhu i sl. isto bismo mogli piti čaj od Stevije.

Čaj se radi tako da 1 kaškicu zelenog praha prelijmo litrom vruće vode. Treba odstajati 3 do 5 minuta ili dok temperatura ne bude za konzumaciju. Popijemo cijelu kašike tog toplog čaja, a rezultate vrlo brzo možemo osjetiti. Opet bakterije koje baš vole glikozide, a ne mogu ih probaviti, što dovede do njihovog uništenja.
Ovakav čaj pomaže i kod trovanja hranom.
Kad pripremimo čaj od Stevije, namočimo gazu čajem i stavimo ju na oči. Gaza prekrije oči i bore oko njih ; nakon 5 minuta ili više maknemo gazu i divimo se sebi u ogledalu. Koža nam je mekša, a bore manje vidljive.

Znači, kažu da bismo listiće stevije trebali staviti između obraza i desni. Ako nemamo listiće, možemo staviti zeleni prah. Tako se, navodno, postepeno smanjuje želja za pušenjem i ovisnost o duhanu. Kad se pojavi želja za cigaretom, popijemo šolju Stevije. Učinak je isti, ako ne i bolji od predhodnog savjeta.

Za Portal www.pravisavjeti.info piše: Munib Prošić dipl. ing. agr.

Sadržaji sa portala www.pravisavjeti.info su besplatni i dozvoljeni za preuzimanje uz slijedeće uvjete:
-Dozvoljeno je preuzimanje kompletnog teksta uz obavezno navođenje www.pravisavjeti.info kao izvora informacija najmanje jednom u nekoj od prve tri rečenice.
-Dozvoljeno je preuzimanje dijelova teksta uz obavezno navođenjewww.pravisavjeti.info kao izvor informacije.
-Obavezno je vidljivo navođenje i kompletnog linka (URL) prilikom kompletno preuzetog teksta.

Korištenje materijala uz nepoštovanje bilo kojeg od pomenutih pravila smatraće se kršenjem autorskih prava i povlači za sobom sankcije predviđene zakonom.

Vaš www.pravisavjeti.info, Edukativno informativni portal !