Image default
Arhiva

Biljka koja snižava holesterol i ublažava alergiju

Noćurak je jedna od najlJekovitijih biljaka koja rješava probleme kože poput crvenila, alergija i ekcema, snižava holesterol, djeluje kao antidepresiv, pomaže u slučaju problema sa štitnom žljezdom i dijabetesa i ublažava simptome PMS-a i menopauze, zbog čega je ulje noćurka poznato i kao ženski prirodni lek, a koristi se i u kozmetičkoj industriji zahvaljujući svom regenerativnom dejstvu koje ima na kožu, kosu i nokte.

Grmolika biljka predivnih žutih cvjetova, koja mnogima krasi vrtove, osim za ukras, koristi se kao lijek, a mnogi ne znaju da su mladi listovi i korjen biljke jestivi.

Noćurak ili latinski Oenothera biennis je dvogodišnja je biljka koja može da naraste do 150 centimetara visine, a potiče iz Severne Amerike u kojoj raste na pješčanom tlu u središnjem i na istočnom djelu kontinenta.

Cvjetovi noćurka traju samo jednu noć, zbog čega je biljka dobila prikladno ime, a za njihovo oprašivanje zaduženi su noćni leptiri. Ova biljka se već vjekovima koristi kao prirodni lijek, a Indijanci su je upotrebljavali za ublažavanje kožnih upala, astme, prehlade i gripa i za zacjeljivanje rana.

Snažno lekovito dejstvo

Ulje žutog noćurka je toliko ljekovito da se, osim kod hroničnih kožnih upala, preporučuje i u slučaju alergija, artritisa, osteoporoze, virusnih infekcija, malignih oboljenja, dijabetesa, poremećaja cirkulacije i problema sa štitnjačom, a pomaže i kod ublažavanja simptoma PMS-a i menopauze.
Za to je zaslužno obilje omega-6 masnih kiselina (gama-linolenska kiselina) koje sadrži, a koje s omega-3 masnim kiselinama štite organizam od upalnih procesa, održavaju zdravlje kostiju, regulišu metabolizam, podstiču rast i razvoj i održavaju reproduktivni sistem.
Ove esencijalne masne kiseline u organizam unosimo isključivo putem ishrane, jer tjelo nije u mogućnosti da ih proizvede samo. Zato je ulje noćurka odličan dodatak ishrani koji doprinosi očuvanju zdravlja.

Takođe snižava holesterol i reguliše krvni pritisak pa je pogodan za srčane bolesnike.
Sprečava i nastajanje i delovanje slobodnih radikala, zbog čega se smatra snažnim saveznikom u borbi protiv karcinoma dojke i mnogih degenerativnih bolesti, a prema nekim saznanjima, poboljšava koncentraciju pa se njegova konzumacija preporučuje djeci s poremećajem hiperaktivnosti i deficita pažnje.

Čuva mladolik izgled kože

Ulje noćurka često se koristi i u kozmetičkoj industriji kao eliksir mladosti. Koža s godinama gubi vlagu, zbog čega počinje da izgleda dehidrirano i neelastično i podložnija je kožnim tegobama poput dermatitisa i ekcema.
Gama-linolenska kiselina jedna je od ključnih komponenti za pravilnu strukturu i funkcionisanje kože, pa redovna konzumacija ulja noćurka pomaže u normalizaciji transepidermalnog gubitka vode.

Ulje noćurka hidratizuje kožu, poboljšava elastičnost, smanjuje bore, crvenilo, podočnjake i razliku u pigmentaciji, kao i upale i alergije na koži. Blagotvorno djeluje na ekceme, psorijazu, atopijski dermatitis, seboreju i neurodermatitis.
Osim za kožu, noćurak je odličan za njegu kose i noktiju, a sprečava i nastanak peruti, pa možete da dodate malo ulja noćurka u masku za kosu koju ste sami napravili.

Osim esencijalnih masnih kiselina (cis-linolenska 70% i gama-linolenska 15 %), ulje noćurka sadrži aminokiseline, kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum i cink, a bogat je i vitaminima C i A. S obzirom na to da esencijalne masne kiseline koje se nalaze u ulju noćurka mogu vrlo brzo da se razgrade, u kupovna ulja je dodat vitamin E, koji usporava proces razgradnje i pojačava lekovito dejstvo.

 

Related posts

Arapi i Francuzi ove godine pohrlili na Bjelašnicu

Tov pilića brojlera od A do Ž

Vantjelesna oplodnja – privilegija bogatih

Leave a Comment