Image default
Auto kutakZanimljivo

BiH staje na kraj uvozu starijih automobila

Drugim riječima time će od 1.7.2019. godine biti spriječen uvoz rabljenih automobila koji su stariji od 10-ak godina. Premda će se mnogi začuditi takvom odlukom, političari takvu odluku brane činjenicom da je u BiH gotovo 80 posto voznog parka starije od 10 godina, što u velikoj mjeri negativno utječe i na sigurnost cestovnog prometa i na očuvanje okoliša, jer su stariji automobili veći zagađivači.

Građani BiH već su počeli s kritikama nove odluke o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila. Na društvenim mrežama ne štede vladu. Mnogi će reći – s potpunim pravom. Naime, kupovna moć stanovnika BiH daleko je ispod prosjeka EU, a zakonskim regulativama prisiljava ih se da kupuju novija i osjetno skuplja vozila.

Realno, ništa bolja situacija nije niti u Hrvatskoj. Prema podacima Centra za vozila Hrvatske prosječna starost osobnog automobila u Hrvatskoj iznosi 12,64 godina, a čak 68,4 posto ih je starije od 10 godina.

U Hrvatskoj zasad nema slične inicijative kao kod naših susjeda, premda bi tako nešto bilo lakše provedivo u praksi, obzirom da je prosječna plaća u Hrvatskoj u 2018. godini iznosila 6262 kune, a u BiH 3369 kuna.

Related posts

Parada nije baš bezazlena, kako je počelo u Australiji

Kile padaju bez ekstremnih dijeta i gladovanja

Vježbanje učinkovito smanjuje rizik od srčanih bolesti

Leave a Comment