BiH: Ista operacija u FBiH 342, u RS 2.200 KM!

U Federaciji BiH bez zdravstvenog osiguranja je više od 200.000 građana. Pokazuju to podaci nevladine organizacije „Inicijativa i civilna akcija“ (ICVA), odakle poručuju da, prema zakonima i Ustavu BiH, nijedan građanin ne smije biti bez zdravstvene zaštite. Ništa bolja situacija nije ni u Republici Srpskoj, gdje je bez zdravstvene zaštite oko 250.000 osoba.

Cifre koje oni izdvajaju za liječenje su vrtoglave, dan u bolnici košta od 50 do 100 KM, a operacije od 1.000 do 3.000, zavisno od grada i bolnice.

                                            Nedopustiva odluka

– Prema zakonima o zdravstvenom osiguranju i zaštiti na svim nivoima te Ustavu BiH, nijedan građanin – dijete, žena, muškarac, osoba – bio zaposlen ili ne, ne smije biti bez zdravstvene zaštite – kaže za „Avaz“ Milan Mirić, koordinator mreže ICVA.

Za Mirića je nedopustiva odluka Ekonomsko-socijalnog vijeća Kantona Sarajevo da se nezaposlenima koji ne traže posao ili ne idu na prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju ukida pravo na zdravstvenu zaštitu, koju u glavnom gradu nema 51.258 osoba.

– Mogu oni te ljude skinuti s biroa, ali im ne mogu oduzeti zdravstvenu zaštitu. Jer, svi građani moraju je imati. Onda se treba vidjeti ko nema nikakvih primanja, da te slučajeve preuzima socijalno. Žalosno je da pokušavaju na razne načine ljude izvesti iz prava. Ljudi ih često i ne znaju, a oni to vješto koriste – ističe Mirić.

                                         Diskriminiranje pacijenata

On navodi da su sve njihove analize i istraživanja potvrdili da je u BiH vrlo izražena diskriminacija nad pacijentima, kako između kantona tako i između entiteta, čak i kada je riječ o ljudima koji plaćaju osiguranje.

Neke analize, napominje, rađene su prije dvije godine, a situacija se ni danas nije promijenila. Tako su drastične razlike u plaćanju participacija pri liječenju.

U Federaciji BiH operacija na mrežnjači košta 342,30, a Republici Srpskoj isti zahvat je 2.200 KM!

                                                     Male kazne

Kazne za neprovođenje odredbi zakona izuzetno su niske, posebno ako se odnose na neispunjavanje obaveze kantona da usaglašavaju kantonalne zakone s federalnim. Tako se, primjerice, kazne za neprimjenu zakonskih odredbi u okviru Zakona o zdravstvenoj zaštiti u RS kreću od 1.000 do 15.000 KM, a u FBiH između 250 do 2.000 KM.

                                                 Rok od 30 dana

Mirić ističe da, kada je riječ o prijavama na biro, u FBiH postoji jedna začkoljica koje nema u RS.

– Ako ostanete bez posla, a ne prijavite se na biro u roku od 30 dana, bit ćete na birou, a nećete imati zdravstveno osiguranje. To je protivzakonito i protivustavno. Zagovaramo već tri godine da se ta odluka ukine, ali ništa – kaže Mirić.