Image default
Arhiva

BH. RUKOMETAŠI SE PRIPREMAJU ZA KVALIFIKACIJE ZA EURO

Trenutno najveći problem bh. tima je činjenica da je za sada samo 11 rukometaša stiglo na pripreme, dok će se ostali priključiti kada okončaju klupske obaveze.

Bez obzira na to što je na treninzima mali broj igrača, vidljivo je da je Šuman nametnuo žestok tempo na početku svog selektorskog mandata. Ono što, prije svega, želi vidjeti od svojih izabranika su motiv i želja za napretkom i postizanjem dobrog rezultata. Prema selektorovim riječima, dobro su odgovorili na njegove zahtjeve i za sada ide sve po planu.

– Boriti se, i ne zanositi se velikim očekivanjima

Jedan od onih koji je jučer stigao je kapiten bh. rukometaša Nikola Prce, koji ove sezone igra sjajno za poljski Azoty Pulawy, što svakako može radovati selektora Šumana.

“Došlo je do nekih promjena, sve je još novo. Nažalost, nismo još uvijek svi na okupu, tu nas je desetak. Mnogi imaju obaveze u svojim klubovima, tako da ćemo imati jedan ili dva treninga u kompletnom sastavu. Španjolska nam dolazi jako brzo, ali dobro kako je ostalima, tako je i nama. Za sada je stvarno sve super, jedino što nas je malo na treninzima“, kaže Prce za Anadolu Agency (AA) i nastavlja:

“Mogli smo dobiti i težeg protivnika od Španjolske, bilo je tu još sjajnih ekipa iz vrha evropskog rukometa. Sigurno je da su oni izuzetno jaki i ne trebamo se zanositi nekim velikim očekivanjima, ali sigurno je da ćemo se boriti. Ako stvari postavimo realno, onda je Španjolska veliki favorit naše grupe, a Austrija i mi smo podjednaki u borbi za to drugo mjesto. Nakon Španaca nas čeka ta druga utakmica koja je jako važna, ali ne mora biti i presudna. Sa Austrijancima smo jako blizu po kvalitetu, tako da možemo i tamo dobiti. Može se igrati i sa Špancima, jer su dosta mijenjali, ali sve će zavisiti od nas kakvi budemo. Nadam se da ćemo biti dobri, puno je novih stvari, novih igrača i starih koji su se vratili, tako da još uvijek ne mogu sa sigurnošću reći da će sve biti kako treba.“

Prce je veliki dio svoje karijere proveo upravo u Španiji, gdje je igrao za Torrevieju, Octavio Vigo, Naturhaus La Rioju, Puerto Sagunto i Ademar Leon. Stoga jako dobro zna kakva atmosfera očekuje bh. rukometaše u Valladolidu.

“Promijenili su trenera, došao je čovjek s kojim sam čak radio godinu dana u Leonu. Pozvao je dosta novih igrača, a nije neke koji su do sada bili standardni. Igramo u Valladolidu, a tamo je paklena atmosfera. To je grad koji razumije rukomet, kao kod nas Goražde ili Visoko. Pred nama su dvije utakmice i jako je važna ta utakmica sa Austrijom, zato bi pozvao publiku sa dođe u što većem broju“, priča Prce.

Austrijanci će u Sarajevo doći bez dvojice najiskusnijih rukometaša Viktora Szilagyja i golmana Nikole Marinovića. Prvi se oprostio od drćavnog dresa, a drugi se nedavno povrijedio.

“Taj Szilagy bez obzira što mu je sada mislim 38 ili 39 godina, bio im je motor ekipe i igrao je super odbranu. I Marinović neće braniti. Njih dvojica su jako iskusni i nosili su ih posljednjih deset godina. Imaju oni i iza Marinovića dva jako dobra golmana, ali nije to taj nivo. Ipak, im je Marinović bio velika zvijezda. Bez obzira na njihov izostanak, neće biti lako s njima, jer okosnicu tima im čine bundesligaški igrači koji igraju i evropska takmičenja“, zaključio je Prce.

Ono što selektora Šuman raduje, bez obzira na to što nema dovoljan broj igrača na treninzima, jeste odnos njegovih izabranika prema obavezama u državnom dresu.

– Uigravanje taktičkih detalja

“Očekujemo da nam sutra i prekosutra dođu i ostali igrači, kako bi odradili taj jedan trening u kompletnom sastavu. Momci su izuzetno motivisani, fokusirani smo na Španiju. Kada to završimo onda ćemo da gledamo prema Austriji u ‘Skenderiji’. Za ovo kratko vrijeme želim da se malo upoznamo. Radimo neke jednostavne stvari, kako bi vidjeli kako će izgledati novi koncept. Imali su koncept po kojem su igrali godinama zajedno, a sada nemamo vremena da puno toga mijenjamo. Jedino ćemo pokušati uigrati nekoliko taktičkih detalja“, rekao je Šuman za Anadolu Agency (AA).

Pred bh. rukometašima su još dva dana priprema na Ilidži, a potom u utorak kreću za Španiju avionom preko Minhena do Madrida, odakle će nastaviti put za Valladolid. S obzirom na to da će doći u kasnim večernjim satima, Šuman planira održati lakši jutarnji trening, kako bi se igrači razgibali.

Naravno, da bi Šuman i njegovi izabranici najsretniji bili kada bi u Valladolidu napravili senzaciju i osvojili bod ili dva, ali to je teško očekivati. Ono što je selektor istakao da bi volio vidjeti u utakmici sa Špancima, su volja, želja, htijenje, zalaganje i veliki motiv, pa će po njemu rezultat doći. Možda ne odmah protiv Španije, ali vremenom, svakako.

Osim BiH, Španije i Austrije u grupi “3“ kvalifikacija za EURO 2018 nalazi se i Finska. Na Evropsko prvenstvo plasiraće se po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od sedam grupa, te najbolja trećeplasirana.

Related posts

Sretna Nova 1438 H.G.

Savjeti za pravilno pokretanje motorne pile

Zašto nam se prištići uporno vraćaju

Leave a Comment