Bečki projekat pametnog grada

Na ovogodišnjem svjetskom kongresu o pametnim gradovima “Smart City Expo World Congress 2016”, koji se održavao od 15. do 17. novembra u Barceloni, bečki projekat “Aspern Smart City Research” (ASCR) dobio je nagradu “Project Award” za najbolji “Smart City”-projekat u 2016. godini.

Svojim istraživačkim projektom za optimiranje sistema u oblastima “Smart Buildings”, “Smart Grids” i “Smart ICT” s ciljem smanjivanja izduvnog gasa ugljen-dioksida, bečki ASCR izborio se u ovoj kategoriji protiv ostalih pet finalista. Na ovogodišnjem svjetskom kongresu učestvovalo je 45 država sa 250 projekata.

Nagrade se već šesti put zaredom dodjeljuju na svjetskom kongresu u Barceloni, a cilj je nagraditi inovativna rješenja koja pozitivno utiču na kvalitet življenja u gradovima. Nagrade se dodjeljuju u tri kategorije, i to “City Award“, “Project Award“ i “Innovative Global South Award“. Nagrada “City Award“ dodijeljena je gradu New York (SAD), a grad Nairobi (Kenija) nagrađen je sa “Innovative Global South Award“.