Beba stiže: Šta kupiti, a šta pozajmiti kako bismo smanjili troškove?

Ako zanemarimo činjenicu da svaki roditelj za svoje dijete želi samo najbolje, kupovina potrepština za novorođenče može da se obavi i bez zapadanja u dužničko ropstvo.

Kupujte po spisku

Za početak napravite spisak neophodnih stvari, a zatim ga pažljivo razmotrite. Štiklirajte sve što morate da kupite, precrtajte sve što možete da pozajmite od rođaka i prijatelja, ali računajte i na poklone od nana, dedi, kumova, tetki, ujni i ostale rodbine. Prije nego što uđete u prvu radnju i ispraznite novčanik ili spržite kreditne kartice, obiđite što više prodavnica i uporedite cijene. Samo na osnovnim stvarima uštedjet ćete nekoliko stotina KM.

Sve za miran san

Za iznošenje bebe iz porodilišta trebaće vam nosiljka, ali samo tada i nikada više, te je pozajmite. Krevetac se ubraja u najbitnije potrepštine, ali ne mora biti nov. Uzmite ga od rođaka, prijatelja ili komšija koji jedva čekaju da ga se riješe. Najpraktičniji je model od drveta, sa stranicom koja se podiže i spušta, i zato potražite baš takav. Ne opterećujte se bojom i ukrasima poput baldahina, to bebi ništa neće značiti.

Madrac pak treba da bude nov, čvrst i kvalitetan, i na njemu ne štedite. Međutim, ukoliko se ipak odlučite za korišten, temeljno ga usisajte, izluftirajte, prebrišite vlažnim sunđerom i okrenite na suprotnu stranu od one na kojoj je neka beba već spavala.

Trebaće vam i jedna-dvije posteljine s punjenom ogradom, dva-tri pamučna čaršafa i mušema. Za pokrivanje bebe dovoljan je deblji peškir ili tanje pamučno ćebe, i zato ne kupujte posteljine s jorganima i jastucima.

Čistoća na prvom mjestu

Za kupanje spremite plastičnu kadicu, bokal za polivanje, neutralni šampon, termometar za vodu i mekani peškir s kapuljačom. Ako ste nesigurni, obavezno kupite kupka, metalni ram s frotirskom navlakom, na kojem će beba ležati za vreme kupanja.

Pelene za jednokratnu upotrebu birajte prema bebinoj težini, a za početak kupite veliko pakovanje jer je ekonomičnije. Osim toga, trebaće vam 30 tetra (četvrtastih platnenih) i 15 švedskih (trouglastih) pelena, pet benkica odgovarajuće veličine, troje zeka, tri bodija, tri para čarapa broj 00, dve kape i osnovna kozmetika –bademova krema, vlažne maramice, štapići za uši, sapun, makazice za nokte, češalj i četka.

Odjeća za novorođenčad nosi oznake od 50 do 62, a kupuje se prema bebinoj porođajnoj dužini. Za mališana dugog 52 cm kupujte stvari dužine 56. I ne zaboravite – sve stvari za bebu treba da budu oprane i ispeglane prije nego što stignete iz porodilišta.

I kolica rastu

Kolica spadaju u najskuplje stavke i zato ne treba da žurite sa kupovinom. Ponuda je bolja nego ikada, a cijene različite i zavise od proizvođača i dodatne opreme. Najnoviji modeli sa tri ili četiri točka „rastu“ s djetetom jer imaju dodatak koji se koristi i kao dio kolica i kao nosiljka, ali i kao sjedište za auto. Kada ga skinete, dobićete klasična tropoložajna kolica. Naravno, cijena odgovara kvalitetu, pa se spremite da izdvojite pozamašan iznos.

Ukoliko ste pak odlučili da prištedite, pozajmite kolica od rođaka ili prijatelja ili kupite polovna. Bebi to neće smetati.

Obavezno kupite:

U apoteci kupite neutralni šampon za bebe, sapun, bademovu kremu, štapiće za uši, vlažne maramice, bočicu „povidon joda“, fiziološki rastvor, pet sterilnih kompresa dimenzija 5×5 cm i papirni flaster za previjanje pupka, četku i češalj, makazice za nokte i toplomer za bebe. U kući bi trebalo da imate i dvije staklene flašice, od 120 i 250 ml, rezervnu cuclu za flašice, četku za pranje flašica i cucli, stalak za sušenje flašica, lažu (dudu), lančić i kutijicu za lažu, termos za flašice, a za svaki slučaj i kutiju adaptiranog mleka.

Može, a ne mora:

Komoda s fiokama i pultom za prepovijanje spada u praktične komade nameštaja, ali bez nje se može. Ako beba ima duge nokte, pa se bojite da ne izgrebe lice, stavite joj pamučne rukavice. Biće vam dovoljan jedan par. Mlijeko i ulje za tijelo nisu neophodni, ali to ne znači da ne treba da kupite jednu bočicu.

Tražite, ako vas pitaju:

Najbližim prijateljima i rođacima, koji obično pitaju šta da kupe novorođenčetu, slobodno recite šta vam treba. Ako ste kupili sve neophodne stvari, tražite im praktični jastuk za dojenje, grijač ili sterilizator za flašice, bebi-alarm ili muzičku vrtešku za krevetac. Onima koji su odlučili da bebi poklone odjeću, recite da kupuju garderobu dva broja veću.

Izvor: Blic žena; Obrada i priprema: www.pravisavjeti.info