Image default
Arhiva

Baterije koje se napune u nekoliko sekundi

Do sada smo već više puta imali priliku čuti o novim baterijskim tehnologijama koje obećaju kratka vremena punjenja i velike kapacitete, ali ništa od toga još nije stiglo na tržište.
Naučnici UCF-a (University of Central Florida) objavili su da su razvili novi proces izrade savitljivih superkondenzatora koji mogu da skladište znatno više energije i pune se više od 30.000 puta bez degradacije.

Njihovi superkondenzatori sastavljeni su od nanometarski tankih žica prekrivenih sa dvodimenzionalnim materijalima poput grafena, a kada bi se našli u našim telefonima, omogućili bi da nakon samo nekoliko sekundi punjenja imamo dovoljno energije za više od 7 dana korištenja. Naučnici UCF su uspeli da razviju, kako kažu, “jednostavni sistem hemijske sinteze koji se može uspešno integrisati u postojeće materijale sa dvodimenzionalnim materijalima”.
Njihovi superkondenzatori bi po prvi puta doneli nove materijale u naše gadgete poput pametnih telefona, ali i u električne automobile koji bi imali veliku korist od povećanja kapaciteta i brzine. S obzirom da su ove baterije savitljive, vrlo bi se dobro mogle uklopiti u industriju nosivih gadgeta, ali UCF-ov profesor Yeonwoong “Eric” Jung iz Centra za tehnologiju nanonauke kaže da ova tehnologija još nije spremna za komercijalizaciju, jer se za sada radi samo o demonstraciji koncepta pa je potrebno provesti brojna nova istraživanja pre nego što nam stigne u džepove i automobile.

Related posts

Vremenski bilten

SAVJETNICI

Pravi savjeti za zaštitu šimšira od štetnika

SAVJETNICI

Stanje na cestama

SAVJETNICI

Leave a Comment